Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pljeskavica recept

Pljeskavica
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg marha lapocka, vagy nyak
    • 25 dkg sertés dagadó
    • 25 dkg bárányhús
    • 1 kisebb vöröshagyma
    • 1 kk szódabikarbóna
    • őrölt bors
    • szárított, vagy friss kakukkfű
    • 1 kk őrölt pirospaprika
    • 1 dl csont alaplé, vagy szódavíz
    • kevés étolaj

    Elkészítése:

    A húsokat kétszer ledaráljuk a hagymával együtt. Sóval, borssal, kevés kakukkfűvel, csont alaplével (használnak hozzá szódavizet is), őrölt pirospaprikával jól elkeverjük, alaposan összedolgozzuk, majd 30-35 órára lefóliázott edényben hűtőbe tesszük. Ezalatt a szódabikarbóna megpuhítja a rostokat, így a fűszerek könnyebben felszívódnak, ezzel teljes értékűvé téve a keverék ízét. Én megkóstolom mint a kolbászhúst, hiszen így érzem, szükséges-e valami még hozzá.

    Ezután húspogácsákat formálunk belőle (kisebbeket mint a hamburger hús), majd rácson, kevés olajjal megkenve megsütjük. Készíthető grillen, faszénen, de tepsiben, rácson is.

    Ha sütőlapon sütjük, tanácsos időnként olajjal megkenegetni, így nem ragad a sütőlaphoz!

    A pljeskavicát kajmakkal, alvadt édes, de sózott, egyedi ízű tejtermékkel tálalják, de mivel Szerbia szerte éttermekben is felszolgálják, sült krumpli is illik hozzá köretként.

    Tipp:

    A csevapcsicsához hasonlóan ez is egy szerb étel. Annyiban különböznek egymástól, hogy míg a csevapot zúzott fokhagymával, a pljeskavicát nagyon apróra vágott, vagy darált vöröshagymával ízesítik. A csevapcsicsát apró kolbászkákra, a pljekavicát húspogácsára formázzuk.

    A pljeskavica kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 217 kcal
    Fehérje: 15 g
    Szénhidrát: 1 g
    Zsír: 16 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá