Pljeskavica recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg marha lapocka, vagy nyak
- 25 dkg sertés dagadó
- 25 dkg bárányhús
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 kk szódabikarbóna
- só
- őrölt bors
- szárított, vagy friss kakukkfű
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 1 dl csont alaplé, vagy szódavíz
- kevés étolaj
Elkészítése:
A húsokat kétszer ledaráljuk a hagymával együtt. Sóval, borssal, kevés kakukkfűvel, csont alaplével (használnak hozzá szódavizet is), őrölt pirospaprikával jól elkeverjük, alaposan összedolgozzuk, majd 30-35 órára lefóliázott edényben hűtőbe tesszük. Ezalatt a szódabikarbóna megpuhítja a rostokat, így a fűszerek könnyebben felszívódnak, ezzel teljes értékűvé téve a keverék ízét. Én megkóstolom mint a kolbászhúst, hiszen így érzem, szükséges-e valami még hozzá.
Ezután húspogácsákat formálunk belőle (kisebbeket mint a hamburger hús), majd rácson, kevés olajjal megkenve megsütjük. Készíthető grillen, faszénen, de tepsiben, rácson is.
Ha sütőlapon sütjük, tanácsos időnként olajjal megkenegetni, így nem ragad a sütőlaphoz!
A pljeskavicát kajmakkal, alvadt édes, de sózott, egyedi ízű tejtermékkel tálalják, de mivel Szerbia szerte éttermekben is felszolgálják, sült krumpli is illik hozzá köretként.
Tipp:
A csevapcsicsához hasonlóan ez is egy szerb étel. Annyiban különböznek egymástól, hogy míg a csevapot zúzott fokhagymával, a pljeskavicát nagyon apróra vágott, vagy darált vöröshagymával ízesítik. A csevapcsicsát apró kolbászkákra, a pljekavicát húspogácsára formázzuk.
A pljeskavica kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 15 g
Szénhidrát: 1 g
Zsír: 16 g