Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pincepörkölt bográcsban recept

Pincepörkölt bográcsban
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 kg marhahús
    • 1 kg sertéshús
    • 1 kg sertés belsőség
    • 1 kg vöröshagyma
    • 10 gerezd fokhagyma
    • 1/2 kg zöldpaprika + 1 kis csípős paprika
    • 1/2 kg paradicsom
    • só, őrölt bors, őrölt pirospaprika
    • 1 kiskanál köménymag
    • 2 dl száraz vörösbor
    • 1 kanál zsír
    • Összefőzhető krumplival, vagy tarhonyával is, de lehet külön köretet is készíteni hozzá

    Elkészítése:

    A pincepörkölt neve állítólag abból ered, hogy szüretkor a dolgozóknak tartalmas egytálétel készült a jól végzett munka örömére. A bográcsba minden belekerült. Vegyes húsfélék, belsőség, és van, ahol összefőzték a könnyebbség kedvéért a krumplival, vagy tarhonyával. A végeredmény egy finom egytálétel lett, amire jobban csúszott az előző évi bor, a jól végzett munka jutalma.

    A bográcsban felhevítjük a zsírt, és hozzáadjuk a felcsíkozott hagymát, és kicsit később, a szétnyomott fokhagymát is. A köménymagot kicsit kipattogtatjuk a felhevült zsíron, majd a feldarabolt marhahúst, és a sertés belsőséget is hozzáadjuk.

    Rövid pirítás után felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Jól megsózzuk, és a bográcsba tesszük a nagyon apróra vágott, vagy egészben hagyott paradicsomokat. (ez utóbbi esetben a paradicsomokat kicsumázzuk, a bőrt a végén kereszt alakban bevágjuk, majd mikor a bőr a forró lében kezd felpenderedni rajta, kiemeljük, és rövid hűtés után lehúzzuk róla. Ezután visszatesszük a hámozott paradicsomot)

    A paradicsom héja nem emészthető, így ha apróra vágjuk, a pici héjdarabok nem rontják el az étel élvezeti értékét, ha pedig az előbb leírt módon meghámozzuk a paradicsomokat, szintén nem találkozunk héjdarabokkal a pörköltben.

    Rövid főzés után a bográcsba tesszük a sertéshúst is. A sertés színhús hamarabb fő meg, mint a marha, a belsőség pedig nem fő szét, ezért tanácsos külön – külön a bográcsba tenni őket! Ha csípős paprikát is teszünk bele, azt is adjuk hozzá.

    Én a zöldpaprikát csak később szoktam a bográcsba tenni, mert családom úgy szereti, ha nem fő szét a paprika, hanem enyhén roppanós marad, mint a lecsóban.

    Ha külön főzünk ki hozzá köretként tarhonyát, vagy krumplit, most kezdjünk hozzá! A pörkölt ízét ellenőrizzük, és ha szükséges utána ízesítjük. Az őrölt pirospaprikát csak akkor adom hozzá, amikor már a hús megfőtt. A paprikát elkeverem a vörösborban, és hozzáöntöm a pörkölthöz.

    Frissen borsot őrlök rá, és felforralom. Ha nem külön főztem ki hozzá krumplit, akkor a kockázott burgonya bele is főzhető a kész pörköltbe, így lehet, hogy kevés vízzel pótolni kell a felvett lét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá