Paradicsomos sült bab, sült tarjával recept
Hozzávalók:
- 50 dkg nagy szemű bab
- 3 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 40 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
- 8 dkg zsiradék
- 1 evőkanál törött paprika
- 1,5 kg füstölt tarja
- 8 dkg 82 %-os étcsokoládé
- ízlés szerint só és bors
Elkészítése:
A babot előző éjszaka áztassuk be hideg vízbe. Másnap jól mossuk át, többször váltott hideg vízben.
A hámozott és darabolt hagymát és a fokhagymát a zsiradékon dinszteljük puhára, majd keverjük hozzá a törött paprikát. Szórjuk rá a megmosott babot. Keverjük el a paprikás hagymát a babbal. A bab tetejére öntsük rá a paradicsom konzervet.
Az üres konzerves dobozt töltsük meg hideg vízzel kétszer, majd öntsük a babra. Keverjük el jól az egészet. Annyi folyadék legyen a babon, hogy a babot kb egy ujjnyira lepje el.
A tarját szeleteljük közepes vastagságú szeltekre és tegyük a bab tetejére. Fedjük le a sütőtálat, majd tegyük sütőbe 170 fokon 2-3 órára.
Időnként nézzük meg, hogy ne följön el a leve a babnak, ha kell pótoljuk a folyadékot.
Amikor teljesen megfőtt a tarja, vegyük ki a babból, majd egy grill serpenyőben kicsit grillezzük meg mindkét oldalát.
Ha megpuhult teljesen a bab és szépen besűrűsödött a szaftja, készen van az ételünk. Ha elkészült, a még forró főzelékbe keverjük bele az étcsoki darabokat.
Tipp:
A babot csak akkor sózzuk meg, ha már a tarját kivettük a sütőedényből, mert engedhet ki sót magából.