Paradicsomos sült bab, sült tarjával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg nagy szemű bab
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
  • 8 dkg zsiradék
  • 1 evőkanál törött paprika
  • 1,5 kg füstölt tarja
  • 8 dkg 82 %-os étcsokoládé
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítése:

A babot előző éjszaka áztassuk be hideg vízbe. Másnap jól mossuk át, többször váltott hideg vízben.

A hámozott és darabolt hagymát és a fokhagymát a zsiradékon dinszteljük puhára, majd keverjük hozzá a törött paprikát. Szórjuk rá a megmosott babot. Keverjük el a paprikás hagymát a babbal. A bab tetejére öntsük rá a paradicsom konzervet.

Az üres konzerves dobozt töltsük meg hideg vízzel kétszer, majd öntsük a babra. Keverjük el jól az egészet. Annyi folyadék legyen a babon, hogy a babot kb egy ujjnyira lepje el.

A tarját szeleteljük közepes vastagságú szeltekre és tegyük a bab tetejére. Fedjük le a sütőtálat, majd tegyük sütőbe 170 fokon 2-3 órára.

Időnként nézzük meg, hogy ne följön el a leve a babnak, ha kell pótoljuk a folyadékot.

Amikor teljesen megfőtt a tarja, vegyük ki a babból, majd egy grill serpenyőben kicsit grillezzük meg mindkét oldalát.

Ha megpuhult teljesen a bab és szépen besűrűsödött a szaftja, készen van az ételünk. Ha elkészült, a még forró főzelékbe keverjük bele az étcsoki darabokat.

Tipp:

A babot csak akkor sózzuk meg, ha már a tarját kivettük a sütőedényből, mert engedhet ki sót magából.