Nyári töltött cukkini recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini (vékonyabb)
- 4 közepes burgonya
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 ek vaj
- 1 szál újhagyma
- 1 sárga paprika
- 1 piros (kaliforniai) paprika
- 4-5 koktél paradicsom
- 15 dkg sajt (reszelve)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- bors ízlés szerint
- 2 csomag szeletelt tarja, vagy sonka
- pár szelet szalámi, esetleg bacon, vagy kolbász
Elkészítése:
A cukkiniket megmossuk (hámozni nem szükséges), félbevágjuk, és kikanalazzuk a magos belsejüket. Ezután a cukkini húsából is kikaparunk egy keveset, de ezt félretesszük (én aprítóban kicsit aprítottam rajta). Jénaiba, vagy tepsibe belehelyezzük a kikapart cukkiniket.
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leöntjük a vizét, és összetörjük.
A vöröshagymát apróra vágjuk, majd vajon dinsztelni kezdjük, beledobjuk a szalámikat és a felkockázott tarját is. Kicsit pirítjuk, majd az aprított cukkinik kikanalazott belsejével pároljuk tovább. Sózzuk, borozzuk.
A főtt krumplit hozzáadjuk a hagymás-cukkinis masszához, jól összekeverjük, majd megtöltjük a cukkiniket.
A paprikákat kockázzuk, az újhagymát daraboljuk, és elosztjuk egyformán a krumplipüré tetején. A paradicsomokat félbevágjuk, belenyomkodjuk a masszába, de valamennyire látszódjon ki.
Végül sajttal megszórjuk a tetejét. Előmelegített sütőben a sajt megpirulásáig (kb. 30 perc) sütjük.
Tipp:
Ha húsmentesen szeretnénk készíteni, hagyjuk ki a szalámit és a tarját.
A nyári töltött cukkini kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 5 g