Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Marhapörkölt bográcsban, füstölt csülökkel recept

Marhapörkölt bográcsban, füstölt csülökkel
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    • 6 kg marhalábszár
    • 2 kg hagyma
    • 1 füstölt csülök
    • 50 dkg lecsópaprika
    • 1 hegyes, csípős zöldpaprika
    • 40 dkg paradicsom
    • 6-8 gerezd fokhagyma
    • 0,5 kanál fűszerkömény
    • kis csokor friss kakukkfű
    • őrölt bors
    • 3 ek őrölt pirospaprika
    • 2 dl száraz vörösbor
    • 3 ek sertészsír

    Elkészítése:

    A füstölt csülköt hideg vízben kiáztatom, majd a vizet leöntöm róla. Felteszem főni annyi hideg vízben, hogy két ujjnyira ellepje. A csülköt addig főzöm, míg a hús kezd leválni a csontról. Azt a lét, amiben főtt a csülök, félreteszem a pörkölthöz, ezzel fogom ugyanis felönteni a húst.

    Míg a csülök fő, előkészítem a pörkölt többi hozzávalóját. A hagymát megtisztítom, majd feldarabolom.
    A húst felkockázom 3 x 3 cm körüli darabokra. A paradicsomokat apróra, a paprikát karikákra vágom. A fokhagymákat megtisztítom, és kés lapjával szétnyomom.

    Felforrósított zsíron a hagymát, majd a köményt is hozzátéve, rövid ideig együtt pirítom. A felkockázott húst is hozzáadva fehéredésig pirítom. Felöntöm a vörösborral, rászórom az őrölt pirospaprikát, és jól összeforgatom.

    Hozzáöntöm a füstölt csülök félretett főzőlevét, amibe beleteszem a szétnyomott fokhagymákat, a feldarabolt paprikát és paradicsomot. A bográcsba teszem az összekötözött kisebb kakukkfű csokrot, amit a legvégén kiemelek.

    Az erős paprika magházát eltávolítom, és kettévágva azt is a bográcsba teszem. Mikor először felforrt, megkóstolom, de mivel a csülök főzőleve sós, csak enyhébb ízesítést igényel, mint más esetben. Kevés őrölt borsot is adok a végső ízesítéshez, majd folyamatos forgatás mellett addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ritkán kavarom meg.

    Mielőtt a marhahús is készre főtt volna, a csülköt is beleteszem, és együtt főzöm készre. Tálalás előtt újra megkóstolom a végső ízesítés, elsősorban a só beállítása miatt. Vigyázzunk, hogy ne sózzuk túl! A csülköt fel is darabolhatjuk, vagy egészben is visszatehetjük a pörköltbe, és a tálalásnál külön is kínálhatjuk.

    Köményes vízben főtt krumpli illik legjobban hozzá. A savanyúságot, vagy frissen készített salátát se felejtsük el mellőle!

    A marhapörkölt bográcsban, füstölt csülökkel kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 101 kcal
    Fehérje: 12 g
    Szénhidrát: 2 g
    Zsír: 4 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek