Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kapros szárma (töltött káposzta) recept

Kapros szárma (töltött káposzta)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 fej káposzta
    • 0,5 kg savanyú apró káposzta
    • 50 dkg darált sertéslapocka
    • 10 dkg füstölt szalonna kockákra vágva
    • 1 fej vöröshagyma finomra aprítva
    • 4 gerezd fokhagyma átnyomva
    • 1 bögre rizs
    • 1 kanál őrölt pirospaprika
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • kevés füstölt házikolbász
    • kevés kapor finomra aprítva
    • kevés csombor (borsikafű)
    • őrölt bors
    • 200 g tejföl
    • 1 kanál liszt a habaráshoz.

    Elkészítése:

    A káposztafej torzsáját kivágjuk, köményes, sós vízben feltesszük főni. Közben elkészítjük a tölteléket.

    A darált húst kicsit megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott, vagy lereszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, 1 tojást, 1 kanál őrölt pirospaprikát, 1 bögre rizst, majd jól összegyúrjuk. A megpuhult fejes káposztát leveleire szedjük, az ereket kivágjuk, majd a levelekbe töltjük az apró húsgombócokat.

    A savanyú káposzta felét nagyobb fazék aljára tesszük, megszórjuk a füstölt szalonnakockákkal, majd rásorjázzuk a töltelékeket. Az édes káposzta kivágott ereit, és a megmaradt káposztát felaprítva, szintén hozzáadjuk. A tetejére rakjuk a megmaradt apró káposztát, és annyi vízzel felöntve, hogy ellepje, lassú tűzön feltesszük főni.

    Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csombort is. A csombornak erőteljes íze van, így vigyázzunk az adagolásával.
    A főzőléből keveset kivéve tejfölből kevés liszttel, kevés őrölt pirospaprikával habarást készítünk, hozzákeverjük az aprított, vagy szárított kaprot, és ráöntjük a káposztára. A füstölt házikolbász darabokat is hozzáadva ismét felforraljuk.

    Tejföllel tálaljuk.

    Tipp:

    A borsikafűnek puffadásgátló hatása van, így kompenzálja a káposzta puffasztó hatását.

    A csombor erdélyi fűszer, minden káposztás, babos étel alapfűszere.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá