Kapros szárma (töltött káposzta)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 0,5 kg savanyú apró káposzta
  • 50 dkg darált sertéslapocka
  • 10 dkg füstölt szalonna kockákra vágva
  • 1 fej vöröshagyma finomra aprítva
  • 4 gerezd fokhagyma átnyomva
  • 1 bögre rizs
  • 1 kanál őrölt pirospaprika
  • 1 tojás
  • kevés füstölt házikolbász
  • kevés kapor finomra aprítva
  • kevés csombor (borsikafű)
  • őrölt bors
  • 200 g tejföl
  • 1 kanál liszt a habaráshoz.

Elkészítése:

A káposztafej torzsáját kivágjuk, köményes, sós vízben feltesszük főni. Közben elkészítjük a tölteléket.

A darált húst kicsit megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott, vagy lereszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, 1 tojást, 1 kanál őrölt pirospaprikát, 1 bögre rizst, majd jól összegyúrjuk. A megpuhult fejes káposztát leveleire szedjük, az ereket kivágjuk, majd a levelekbe töltjük az apró húsgombócokat.

A savanyú káposzta felét nagyobb fazék aljára tesszük, megszórjuk a füstölt szalonnakockákkal, majd rásorjázzuk a töltelékeket. Az édes káposzta kivágott ereit, és a megmaradt káposztát felaprítva, szintén hozzáadjuk. A tetejére rakjuk a megmaradt apró káposztát, és annyi vízzel felöntve, hogy ellepje, lassú tűzön feltesszük főni.

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csombort is. A csombornak erőteljes íze van, így vigyázzunk az adagolásával.
A főzőléből keveset kivéve tejfölből kevés liszttel, kevés őrölt pirospaprikával habarást készítünk, hozzákeverjük az aprított, vagy szárított kaprot, és ráöntjük a káposztára. A füstölt házikolbász darabokat is hozzáadva ismét felforraljuk.

Tejföllel tálaljuk.

Tipp:

A borsikafűnek puffadásgátló hatása van, így kompenzálja a káposzta puffasztó hatását.

A csombor erdélyi fűszer, minden káposztás, babos étel alapfűszere.