Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kantoni ötfűszeres sertéssült recept

Kantoni ötfűszeres sertéssült
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 kg sertés hasaalja vagy császárhús
    • 3 zöld chili paprika
    • 6-7 gerezd közepes fokhagyma
    • 1 vastag hüvelykujjnyi gyömbér
    • 30-40 dkg gomba (shitake, de jó a csiperke is)
    • 100 g aszalt szilva
    • szójaszósz
    • rizsecet
    • cukor
    • olívaolaj
    • víz
    • ízlés szerint kínai ötfűszer keverék

    Elkészítése:

    A húst megmossuk, nagyobb kockára daraboljuk, megszórjuk az ötfűszeres kínai fűszerkeverékkel és legalább fél órát állni hagyjuk.

    Megtisztítjuk a gyömbért, fokhagymát. Apró darabokra szeleteljük. Felkarikázzuk a paprikát.

    Egy wokban vagy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajat öntünk, beletesszük a húst és addig sütjük, amíg közepesen megpirul. Ekkor kiszedjük és egy tálba tesszük.

    A visszamaradt zsiradékba egy evőkanál cukrot teszünk és kevés vízzel feloldjuk. Addig forraljuk, amíg nem karamellizálódik (barnán nagy buborékokkal habzik). Ekkor beletesszük a gyömbért, paprikát, fokhagymát és kissé átpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Jól átforgatjuk, meglocsoljuk kb 2-3 ek szójaszósszal és 1-1,5 ek rizsecettel. Átforgatjuk, majd kevés vizet öntünk hozzá és lefedve pároljuk. Addig pároljuk, amíg a hús majdnem puha nem lesz. Ha elfőtte a levét, kevés vizet vagy szójaszószt és ecetet öntünk még hozzá.

    Ha már a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a vastagabb szeletekre vágott gombát és az aszalt szilvát. Addig pároljuk, majd sütjük, amíg a gomba és a szilva meg nem puhul. Párolt rizzsel tálaljuk.

    Tipp:

    A chili paprikánál aki nem szereti a nagyon erőset, vegye ki a magját. Só nem kell bele, mert a szójaszós elég sós, azzal lehet ízesíteni. A szójaszószból és a rizsecetből is lehet többet vagy kevesebbet beletenni. Nekem kb ez az arány jött be.  Nagyon kellemes, édeskés, csípős, pikáns kínai étel.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá