Kantoni ötfűszeres sertéssült

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kantoni ötfűszeres sertéssült

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés hasaalja vagy császárhús
  • 3 zöld chili paprika
  • 6-7 gerezd közepes fokhagyma
  • 1 vastag hüvelykujjnyi gyömbér
  • 30-40 dkg gomba (shitake, de jó a csiperke is)
  • 100 g aszalt szilva
  • szójaszósz
  • rizsecet
  • cukor
  • olívaolaj
  • víz
  • ízlés szerint kínai ötfűszer keverék

Elkészítése:

A húst megmossuk, nagyobb kockára daraboljuk, megszórjuk az ötfűszeres kínai fűszerkeverékkel és legalább fél órát állni hagyjuk.

Megtisztítjuk a gyömbért, fokhagymát. Apró darabokra szeleteljük. Felkarikázzuk a paprikát.

Egy wokban vagy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajat öntünk, beletesszük a húst és addig sütjük, amíg közepesen megpirul. Ekkor kiszedjük és egy tálba tesszük.

A visszamaradt zsiradékba egy evőkanál cukrot teszünk és kevés vízzel feloldjuk. Addig forraljuk, amíg nem karamellizálódik (barnán nagy buborékokkal habzik). Ekkor beletesszük a gyömbért, paprikát, fokhagymát és kissé átpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Jól átforgatjuk, meglocsoljuk kb 2-3 ek szójaszósszal és 1-1,5 ek rizsecettel. Átforgatjuk, majd kevés vizet öntünk hozzá és lefedve pároljuk. Addig pároljuk, amíg a hús majdnem puha nem lesz. Ha elfőtte a levét, kevés vizet vagy szójaszószt és ecetet öntünk még hozzá.

Ha már a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a vastagabb szeletekre vágott gombát és az aszalt szilvát. Addig pároljuk, majd sütjük, amíg a gomba és a szilva meg nem puhul. Párolt rizzsel tálaljuk.

Tipp:

A chili paprikánál aki nem szereti a nagyon erőset, vegye ki a magját. Só nem kell bele, mert a szójaszós elég sós, azzal lehet ízesíteni. A szójaszószból és a rizsecetből is lehet többet vagy kevesebbet beletenni. Nekem kb ez az arány jött be.  Nagyon kellemes, édeskés, csípős, pikáns kínai étel.