Húsgombóc sajtkrémes kaporszósszal recept
Hozzávalók:
Gombóchoz:
- 40 dkg darált marha-, vagy sertéshús
- só
- frissen őrölt bors
- 1 reszelt vöröshagyma
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg mosott rizs
Szószhoz:
- 1 csokor kapor
- 1 dl tejföl
- 1 reszelt vöröshagyma
- csipet só
- 15 dkg mascarpone krémsajt
- 1 ek borecet
- 2 ek cukor
- bors
- 1 ek étkezési keményítő
- 2 dl hús alaplé
Elkészítése:
A gombócnak valókat összegyúrjuk, és vizes kézzel gombócot formázunk belőle.
Húslében feltesszük főni egy lábasban, és lefedjük. Kb. 30 perc alatt elkészül.
Közben a kapormártást elkészítjük a következőképpen: a hagymát kevés olajon megfuttatjuk, és a vágott kaport rászórjuk. Összekeverjük, majd felöntjük a húsalaplével, és cukorral, sóval, borssal ízesítjük. 20 percig főzzük, majd az étkezési keményítőt a vízzel elkeverjük, és besűrítjük vele a mártást.
Ha túl sűrű lenne, akkor vízzel még hígítsuk. Adjuk hozzá a tejfölt, az ecetet, majd az elkevert sajtkrémet. Ezután botmixerrel szép simára pépesítjük. Ettől lesz a szószunk egyenletesen sima, bársonyosan krémes állagú.
Főzni már nem kell, csak melegíteni, szükség szerint. A húsgombóccal tálaljuk. Párolt rizst készíthetünk mellé.
A húsgombóc sajtkrémes kaporszósszal kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 9 g