Hamis töltött karalábé recept
Hozzávalók:
- 4-5 db zsenge (laposabb) zöld karalábé és a zsengébb levelek egy része,a szár nélkül,
- 50 dkg sertés, pulyka vagy vegyes darált hús,
- 2 dl tejföl,
- 1,5 ek. liszt,
- 1 zacskó gyorsrizs,
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só, bors,
- ételízesítő v. húsleveskocka, de ha van, akkor húsleves-alaplé.
Elkészítése:
A riszt felteszem főni, amíg elkészül, meghámozom a karalábékat. Fontos, hogy inkább kisebbeket vegyünk és laposabbakat, a tapasztalat azt mutatja, hogy azok nem fásak. Lilát véletlenül se vegyünk, az csak leves-ízesítőnek jó és általában nagyon kemény!
A karalábét kb. 2 x 2 -cm-es kockákra vagy 2 x 3-cm-es kis hasábokra vágom, persze nem mérem vonalzóval és egy lábosba szórom. Ha megfőtt a rizs és kicsit lehűlt, összedolgozom a darált hússal, sóval, borssal, tojással. Ha jó kedvem van, dinsztelt hagymát is gyúrok bele, az ízeknek csak jót tesz.
A masszából kisebb golyócskákat gyúrok és ráültetem őkelméket a karalábé tetejére. Javaslom, hogy inkább egy laposabb és szélesebb lábast válasszunk, hogy kényelmesen elférjenek a hozzávalók. Ezt követően vizet forralok és óvatosan, hogy a golyóbisokat ne öntözzem rögtön péppé, egy merőkanállal annyi forró vizet (vagy alaplevet) merek rá, amennyi ellepi.
Nem kell megijedni a mennyiségtől, a gombóckák “megisszák” a folyadék nagyját. A fűszerezéssel sem kell nagyon óvatoskodni a husinál, a karalábé szomjas az ízekre, de túlzásokba ne essünk, ha sózott ételízesítővel is fűszerezzük majd a levet.
Amikor megfőtt, beletesszük a laskára vágott zsenge karalábéleveleket és hőkiegyenlítést követően behabarjuk ételünket a liszttel csomómentesre kevert tejföllel
Nálam a család hidegen és melegen is imádja!
Ezt a receptet, vagy egy részét olvastam valahol, sajnos, nem tudom hol. Ezért ha valaki a saját receptjére ismer benne, szívesen hozzáírom a nevét! :) Nagyon hálás vagyok neki!!! :)