Hamis töltött karalábé

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 4-5 db zsenge (laposabb) zöld karalábé és a zsengébb levelek egy része,a szár nélkül,
  • 50 dkg sertés, pulyka vagy vegyes darált hús,
  • 2 dl tejföl,
  • 1,5 ek. liszt,
  • 1 zacskó gyorsrizs,
  • 1 tojás
  • só, bors,
  • ételízesítő v. húsleveskocka, de ha van, akkor húsleves-alaplé.

Elkészítése:

A riszt felteszem főni, amíg elkészül, meghámozom a karalábékat. Fontos, hogy inkább kisebbeket vegyünk és laposabbakat, a tapasztalat azt mutatja, hogy azok nem fásak. Lilát véletlenül se vegyünk, az csak leves-ízesítőnek jó és általában nagyon kemény!

A karalábét kb. 2 x 2 -cm-es kockákra vagy 2 x 3-cm-es kis hasábokra vágom, persze nem mérem vonalzóval és egy lábosba szórom. Ha megfőtt a rizs és kicsit lehűlt, összedolgozom a darált hússal, sóval, borssal, tojással. Ha jó kedvem van, dinsztelt hagymát is gyúrok bele, az ízeknek csak jót tesz.

A masszából kisebb golyócskákat gyúrok és ráültetem őkelméket a karalábé tetejére. Javaslom, hogy inkább egy laposabb és szélesebb lábast válasszunk, hogy kényelmesen elférjenek a hozzávalók. Ezt követően vizet forralok és óvatosan, hogy a golyóbisokat ne öntözzem rögtön péppé, egy merőkanállal annyi forró vizet (vagy alaplevet) merek rá, amennyi ellepi.

Nem kell megijedni a mennyiségtől, a gombóckák “megisszák” a folyadék nagyját. A fűszerezéssel sem kell nagyon óvatoskodni a husinál, a karalábé szomjas az ízekre, de túlzásokba ne essünk, ha sózott ételízesítővel is fűszerezzük majd a levet.

Amikor megfőtt, beletesszük a laskára vágott zsenge karalábéleveleket és hőkiegyenlítést követően behabarjuk ételünket a liszttel csomómentesre kevert tejföllel

Nálam a család hidegen és melegen is imádja!

Ezt a receptet, vagy egy részét olvastam valahol, sajnos, nem tudom hol. Ezért ha valaki a saját receptjére ismer benne, szívesen hozzáírom a nevét! :) Nagyon hálás vagyok neki!!! :)