Svéd húsgolyók recept
Hozzávalók:
A húsgolyókhoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 50 dkg darált marhahús
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 dl főzőtejszín
- 2 szem főtt krumpli
- 2 fej hagyma
- 1 evőkanál vaj
- petrezselyem
- 1/2 kávéskanál aprított chili
- só
- bors
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál olaj
A mártáshoz:
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl főzőtejszín
- 1 húsleveskocka
- só
- bors
Elkészítése:
A finomra vágott hagymát a vajon megpároljuk. A darált húst, ha nem elég finomra van darálva, újra átdaráljuk. Hozzáadjuk a hagymát, a zsemlemorzsát, a tojásokat, a főzőtejszínt, a tört főtt krumplit, a felaprított petrezselymet, a chilit, és ízesítjük sóval, borssal. Jól eldolgozzuk, majd nedves kézzel kisebb golyókat formálunk belőle, amit tálcára teszünk. 1 órán át hideg helyen pihentetjük.
Egy serpenyőben felhevítjük a zsiradékokat, és a húsgolyókat kb. 8-10 perc alatt pirosra sütjük. (Ezt a mennyiséget normál méretű serpenyőben kétszerre lehet kisütni.)
A húsgolyókat félretesszük meleg helyre, majd a visszamaradt zsiradékban a lisztet kissé megpirítjuk, felöntjük vízzel, főzőtejszínnel, és belemorzsoljuk a húsleveskockát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól kiforraljuk. Kevés Worcestershire szósszal ízesíthető, ha nem elég markáns az íze.
Krumplipürével és ribizli- vagy áfonyalekvárral tálaljuk.