Svéd húsgolyók

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A húsgolyókhoz:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 50 dkg darált marhahús
  • 2 tojás
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 szem főtt krumpli
  • 2 fej hagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • petrezselyem
  • 1/2 kávéskanál aprított chili
  • bors
  • 3 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál olaj

A mártáshoz:

  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 húsleveskocka
  • bors

Elkészítése:

A finomra vágott hagymát a vajon megpároljuk. A darált húst, ha nem elég finomra van darálva, újra átdaráljuk. Hozzáadjuk a hagymát, a zsemlemorzsát, a tojásokat, a főzőtejszínt, a tört főtt krumplit, a felaprított petrezselymet, a chilit, és ízesítjük sóval, borssal. Jól eldolgozzuk, majd nedves kézzel kisebb golyókat formálunk belőle, amit tálcára teszünk. 1 órán át hideg helyen pihentetjük.

Egy serpenyőben felhevítjük a zsiradékokat, és a húsgolyókat kb. 8-10 perc alatt pirosra sütjük. (Ezt a mennyiséget normál méretű serpenyőben kétszerre lehet kisütni.)

A húsgolyókat félretesszük meleg helyre, majd a visszamaradt zsiradékban a lisztet kissé megpirítjuk, felöntjük vízzel, főzőtejszínnel, és belemorzsoljuk a húsleveskockát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól kiforraljuk. Kevés Worcestershire szósszal ízesíthető, ha nem elég markáns az íze.

Krumplipürével és ribizli- vagy áfonyalekvárral tálaljuk.