Erdei gombás lecsó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 8 kg lecsó paprika
- 1 kg bogyiszlói paprika (elhagyható)
- 4 kg paradicsom
- 2 kg vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma (8-10 gerezd)
- 1,5 kg rókagomba
- 0,5 kg vargánya
- 0,5 kg szegfűgomba
- 1 marék fekete trombitagomba
- 10 dkg vargánya gombapor
- 20 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg zsír
- 5 dkg pirospaprika
- cukor
- bors
- só
- tálaláshoz reszelt parmezán, vagy tejföl
Elkészítése:
A gombákat folyó vízben alaposan megtisztítom, jól lecsepegtetem és felaprítom.
A szalonnát felkockázom és zsírjára sütöm, majd hozzáadom a zsírt és a szálasra vágott vöröshagymát megdinsztelem rajta.
Hozzáadom a felaprított gombát, ízles szerint borsozom és 20-25 percig pirítom, majd megszórom pirospaprikával.
Hozzáadom a felaprított paradicsomot, a zúzott fokhagymát és addig főzöm, amíg a paradicsom héja nem kezd el kunkorodni.
Hozzáadom a karikára vágott paprikát, megsózom és készre főzöm.
Ízlés szerint kevés cukorral ízesítem, végül beleszórom a gombaport, egyet forralok rajta és tálalom.
Tálaláskor reszelt parmezánnal hintem meg, vagy tejföllel locsolom meg a tetejét.
Friss kenyeret kínálok mellé.
Tipp:
A lecsóban felhasznált gombák a szegfű gomba kivételével mind friss gombák voltak, mennyiségük és fajtájuk idény és ízlés szerint változtatható. A megfelelő ízhatás eléréséhez a lecsó mennyiség 1/4-e legyen gomba.
A fenti mennyiség kb 60 adag, amit a Váci Lecsófesztiválon bográcsban főztünk meg, természetesen kisebb adagban is elkészíthető, a hozzávalók arányos csökkentésével.