Erdei gombás lecsó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 8 kg lecsó paprika
  • 1 kg bogyiszlói paprika (elhagyható)
  • 4 kg paradicsom
  • 2 kg vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma (8-10 gerezd)
  • 1,5 kg rókagomba
  • 0,5 kg vargánya
  • 0,5 kg szegfűgomba
  • 1 marék fekete trombitagomba
  • 10 dkg vargánya gombapor
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg zsír
  • 5 dkg pirospaprika
  • cukor
  • bors
  • tálaláshoz reszelt parmezán, vagy tejföl

Elkészítése:

A gombákat folyó vízben alaposan megtisztítom, jól lecsepegtetem és felaprítom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szalonnát felkockázom és zsírjára sütöm, majd hozzáadom a zsírt és a szálasra vágott vöröshagymát megdinsztelem rajta.

Hozzáadom a felaprított gombát, ízles szerint borsozom és 20-25 percig pirítom, majd megszórom pirospaprikával.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hozzáadom a felaprított paradicsomot, a zúzott fokhagymát és addig főzöm, amíg a paradicsom héja nem kezd el kunkorodni.

Hozzáadom a karikára vágott paprikát, megsózom és készre főzöm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ízlés szerint kevés cukorral ízesítem, végül beleszórom a gombaport, egyet forralok rajta és tálalom.

Tálaláskor reszelt parmezánnal hintem meg, vagy tejföllel locsolom meg a tetejét.

Friss kenyeret kínálok mellé.

Tipp:

A lecsóban felhasznált gombák a szegfű gomba kivételével mind friss gombák voltak, mennyiségük és fajtájuk idény és ízlés szerint változtatható. A megfelelő ízhatás eléréséhez a lecsó mennyiség 1/4-e legyen gomba.
A fenti mennyiség kb 60 adag, amit a Váci Lecsófesztiválon bográcsban főztünk meg, természetesen kisebb adagban is elkészíthető, a hozzávalók arányos csökkentésével.