Csülökpörkölt recept
Hozzávalók:
- 1 db nyers hátsó csülök (1-1,5 kg)
- 1 ek zsír, vagy olaj
- 10 dkg füstölt házi szalonna
- 5 db közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1/2 hegyes erős paprika (ízlés szerint)
- 3 szem borókabogyó
- néhány ág friss kakukkfű
- 1 púpos ek pirospaprika
- só, bors
Elkészítése:
A csülköt kicsontozzuk, bőrét 3-4 nagyobb darabra vágjuk, húsát 3-4 cm-es darabokra felkockázzuk.
Zsiradékon zsírjára pirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát, hozzáadjuk a vöröshagymát, és lassú tűzön üvegesre pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, egyet keverünk rajta, majd beletesszük a felkockázott húst, a csontokkal és a bőrdarabokkal együtt. Magasabb hőfokon kérget pirítunk rá pár perc alatt. Sózzuk, borsozzuk.
Beletesszük a paradicsomot és a paprikát. Fűszerezzük kakukkfűvel és a borókabogyóval. Fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük. Ha szükséges, vízzel pótoljuk a folyadékot, de egyszerre mindig csak kevéssel, ekkor lesz finom sűrű a szaftja.
Miután megpuhult, kicsit magasabb hőfokon kis láng mellett besűrítjük a szaftját
Sört vagy száraz vörös bort ajánlok hozzá
Tipp:
Nagyobb lábasban otthoni tűzhelyen főzzük