Chilis bab recept
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöld paprika
- 1 kisebb chilipaprika (vagy szárított chili)
- 2 dl sűrített paradicsom
- 5 dl víz
- 2 doboz babkonzerv (vörös vagy fehérbab)
- 1/2 doboz konzerv kukorica
- só (ízlés szerint)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 1 kk oregánó
- 1 kk római kömény
- csipetnyi őrölt fahéj (el is hagyható)
- 1/2 tk pirospaprika
- 2 ek étolaj
Elkészítése:
A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paprikát és a chilit vékonyan szeleteljük fel. A sűrített paradicsomhoz keverjük hozzá a vizet.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát és a római köményt, pár pillanat múlva pedig a vékonyra szeletelt paprikát és a chilit (a chilit ízlés szerint adjunk hozzá, nehogy túl csípős legyen).
Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a darált húst és addig pároljuk, míg a hús kifehéredik.
Ekkor öntsük fel a paradicsomlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd kisebb lángon főzzük kb egy órán át (közben többször keverjük meg és ha szükséges, ízesítsünk utána).
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett babot, keverjük alaposan össze, majd főzzük még kb 10 percig.
Végül adjuk hozzá a kukoricát, melegítsük forráspontig, majd fedjük le az edényt, zárjuk el a gázt és tálalásig tartsuk melegen (a kukoricát ízlés szerint ki is hagyhatjuk belőle).
Tipp:
Tálaláskor ízlés szerint friss kenyérrel, péksüteménnyel kínáljuk. Én frissen sütött kiflit kínáltam mellé.