Chilis bab

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zöld paprika
  • 1 kisebb chilipaprika (vagy szárított chili)
  • 2 dl sűrített paradicsom
  • 5 dl víz
  • 2 doboz babkonzerv (vörös vagy fehérbab)
  • 1/2 doboz konzerv kukorica
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1 kk oregánó
  • 1 kk római kömény
  • csipetnyi őrölt fahéj (el is hagyható)
  • 1/2 tk pirospaprika
  • 2 ek étolaj

Elkészítése:

A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paprikát és a chilit vékonyan szeleteljük fel. A sűrített paradicsomhoz keverjük hozzá a vizet.

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát és a római köményt, pár pillanat múlva pedig a vékonyra szeletelt paprikát és a chilit (a chilit ízlés szerint adjunk hozzá, nehogy túl csípős legyen).

Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a darált húst és addig pároljuk, míg a hús kifehéredik.

Ekkor öntsük fel a paradicsomlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd kisebb lángon főzzük kb egy órán át (közben többször keverjük meg és ha szükséges, ízesítsünk utána).

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett babot, keverjük alaposan össze, majd főzzük még kb 10 percig.

Végül adjuk hozzá a kukoricát, melegítsük forráspontig, majd fedjük le az edényt, zárjuk el a gázt és tálalásig tartsuk melegen (a kukoricát ízlés szerint ki is hagyhatjuk belőle).

Tipp:

Tálaláskor ízlés szerint friss kenyérrel, péksüteménnyel kínáljuk. Én frissen sütött kiflit kínáltam mellé.