Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bográcsos körömpörkölt lapockával, füstölt hússal recept

Bográcsos körömpörkölt lapockával, füstölt hússal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 2,5 kg köröm (4 db)
    • 70 dkg sertés lapocka
    • 30 dkg füstölt sertéshús (lehet fej, oldalas, nyúlja, vagy bármilyen füstölt hús, esetleg kolbász)
    • 1 kg hagyma
    • 1 kk köménymag
    • 2 ek őrölt pirospaprika
    • 1 csili paprika
    • 1 üveg natúr lecsó (esetleg friss paprika, paradicsom)
    • néhány szál friss kakukkfű
    • 1 dl száraz fehérbor
    • 2 ek zsír

    Elkészítése:

    A húst előkészítjük, (a körmöt daraboltassuk fel bátran a hentessel) a lapockát és a füstölt húst felkockázzuk. A hagymát feldaraboljuk.

    Kevés zsíron először kipattogtatjuk a köményt, majd a hagymát megdinszteljük. Ezután a bográcsba tesszük a csontos körmöt, amit enyhén megsózunk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

    Kb. egy órát főzzük így, majd hozzáadjuk a füstölt húst és a csilipaprikát is. Újabb fél óra főzés után a bográcsba tesszük a felkockázott friss lapockát is. Ismét főzzük jó fél órát, majd a lecsót hozzáöntjük. Mikor a köröm már kezd lefőni a csontról, akkor kezd megpuhulni a friss lapocka is. Egy utolsó ízpróba következik, ha szükséges, még fűszerezzük.

    A legvégén kevés borban elkeverjük az őrölt pirospaprikát, és hozzákeverjük a már elkészült pörkölthöz.

    Tipp:

    Sem borsot, sem fokhagymát nem főztem bele, de nem feledékenységem miatt. Így terveztem! Egyedül a sorrendet gondoltam át előre az átlagosnál jobban. Jól tettem! Nagyon kellemes ízű, enyhén csípős, de bőséges szaftú finom pörkölt lett a vége. Még a köretet sem erőltettem hozzá, csak úgy mezítlábasan, köret nélkül, friss puha kenyérrel ettem, és jól is laktam vele.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá