Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bajai halászlé recept

Bajai halászlé
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    6 személyre:

    • 3 kg hal (lehet bármely féle, jelenesetben ponty, de a vegyes hal is nagyon finom!
    • 50 dkg vöröshagyma
    • 6-7 evőkanál jóféle házi fűszerpaprika
    • 1 deci száraz, testes vörösbor
    • 2 db érett paradicsom
    • ízlés szerint cseresznye,- ill chilipaprika

    Tálaláshoz:

    • frissen kifőzött metélt tészta

    Elkészítése:

    A friss halat megtisztítjuk, zsigereljük, mélyen irdaljuk, felszeleteljük, enyhén átsózzuk és 1-2 órát lezárva hűtve tartjuk!

    Mialatt uszonyos barátunk didereg odabent, a vöröshagymát megtisztítjuk és közepes kockákra vágjuk, majd beletesszük a bográcsba.

    A halászlé akkor a legfinomabb, ha nyílt lánggal főzzük, alatta fával tüzelünk, kell mellé az a kis füst és pernye.

    A halat is beletesszük a bográcsba, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy épp csak ellepje és elkezdjük a manővert a tűz felett szép lassacskán felforraljuk az eledelt. Amikor a bogrács belső körvonalán fehéren kezd habzani, akkor szórjunk rá a fűszerpaprikából kanalanként úgy, hogy a víz felszínén tolakodó hagymakockákkal óvatosan elvegyüljön. Addig fűszerezzük a csodás,- házi paprikával, amíg a színe szép piros nem lesz de vigyázzunk, nehogy túladagoljuk, mert akkor kesernyés lesz az ételünk, tehát kis figyelmet igényel!

    Kissé megsózzuk (max 1 csapott evőkanál), belelottyintunk egy deci vörösbort, hozzátesszük a lehéjazott és felaprított paradicsomot, majd elkezdjük főzni! E két hozzávaló meggátolja az esetleges szétfővését az amúgy is laza szerkezetű patkószeleteknek, nem mellesleg jó ízt ad ételünknek! Körülbelül 15-20 perc után hozzátehetjük a hal belsőségét (tej/ikra) és a csípős paprikákat. Sokan szétmorzsolnak benne pár darab halászlé kockát, mi kihagyjuk, ha lehet “E” mentesen készítjük!

    A forrástól számított 40 percig főzzük, közben kóstolgatjuk, ha íztelen, sózzuk.

    Miután elkészült a remekmű, a halszeleteket lapos, peremes tálon, magát a halászlét leveses tálba átöntve, illetve a bográcsból merve,- frissen kifőzött (ha lehet házilag gyúrt) metélt tésztával és a főtt csípős paprikákat külön kis tálkán szervírozzuk!

    Jó étvágyat és Kellemes Karácsonyt kívánok mindenkinek!

    Tipp:

    Vállalkozó szellemű konyhatündérek ha bátrak és szeretik a különlegességet mint megrögzött halétel imádók, a tésztagyúrásnál a liszthez adott tojások mellé belekeverhetnek egy kevés hártyájából kifejtet friss halikrát a masszába, afféle “Rezétiesen” is el lehet készíteni a metéltet! Nagyon finom!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá