Hozzávalók:
6 személyre:
Tálaláshoz:
Elkészítése:
A friss halat megtisztítjuk, zsigereljük, mélyen irdaljuk, felszeleteljük, enyhén átsózzuk és 1-2 órát lezárva hűtve tartjuk!
Mialatt uszonyos barátunk didereg odabent, a vöröshagymát megtisztítjuk és közepes kockákra vágjuk, majd beletesszük a bográcsba.
A halászlé akkor a legfinomabb, ha nyílt lánggal főzzük, alatta fával tüzelünk, kell mellé az a kis füst és pernye.
A halat is beletesszük a bográcsba, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy épp csak ellepje és elkezdjük a manővert a tűz felett szép lassacskán felforraljuk az eledelt. Amikor a bogrács belső körvonalán fehéren kezd habzani, akkor szórjunk rá a fűszerpaprikából kanalanként úgy, hogy a víz felszínén tolakodó hagymakockákkal óvatosan elvegyüljön. Addig fűszerezzük a csodás,- házi paprikával, amíg a színe szép piros nem lesz de vigyázzunk, nehogy túladagoljuk, mert akkor kesernyés lesz az ételünk, tehát kis figyelmet igényel!
Kissé megsózzuk (max 1 csapott evőkanál), belelottyintunk egy deci vörösbort, hozzátesszük a lehéjazott és felaprított paradicsomot, majd elkezdjük főzni! E két hozzávaló meggátolja az esetleges szétfővését az amúgy is laza szerkezetű patkószeleteknek, nem mellesleg jó ízt ad ételünknek! Körülbelül 15-20 perc után hozzátehetjük a hal belsőségét (tej/ikra) és a csípős paprikákat. Sokan szétmorzsolnak benne pár darab halászlé kockát, mi kihagyjuk, ha lehet “E” mentesen készítjük!
A forrástól számított 40 percig főzzük, közben kóstolgatjuk, ha íztelen, sózzuk.
Miután elkészült a remekmű, a halszeleteket lapos, peremes tálon, magát a halászlét leveses tálba átöntve, illetve a bográcsból merve,- frissen kifőzött (ha lehet házilag gyúrt) metélt tésztával és a főtt csípős paprikákat külön kis tálkán szervírozzuk!
Jó étvágyat és Kellemes Karácsonyt kívánok mindenkinek!
Vállalkozó szellemű konyhatündérek ha bátrak és szeretik a különlegességet mint megrögzött halétel imádók, a tésztagyúrásnál a liszthez adott tojások mellé belekeverhetnek egy kevés hártyájából kifejtet friss halikrát a masszába, afféle “Rezétiesen” is el lehet készíteni a metéltet! Nagyon finom!