Zserbó recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 45 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 5 dkg cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 dkg élesztő
- fél cs sütőpor
- csipetnyi só
- kb 1 dl tejföl
Töltelék:
- 30 dkg lekvár, de lehet több is
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
Máz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanálnyi olaj vagy margarin
Elkészítése:
Első lépésként felfuttatjuk az élesztőt az 1 dl langyos tejfölben.
Átszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd eldörzsöljük a zsiradékkal és hozzáadjuk a többi tésztához valót, mellyel gondosan összegyúrjuk és három egyenlő részre osztjuk. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a cipócskákat egyenként egy 22*38 cm-es tepsi nagyságúra .
Az első tésztalapot fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe és kenjük meg lekvárral. Szórjuk meg cukros dióval (ha nagyon édes a lekvár, csak dióval), majd nyújtófa segítségével terítsük rá a következő lapot, szórjuk meg dióval, kenjük meg lekvárral, majd a harmadik lap esetében is ugyanúgy járunk el.
Szépen eligazítjuk a tepsiben, hogy egyenletes legyen a teteje. A felső lapot villával szurkáljuk meg és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni egy-másfél órán át. Azután előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt süssük szép barnás színűre.
Ha kihűlt, óvatosan fordítsuk ki a tepsiből, ami az alja volt, az lesz a teteje, mert az a simább. Vonjuk be csokoládémázzal. Ehhez a csokoládét gőz felett olvasszuk meg, majd keverjük simára az olajjal. Széles késsel kenjük a sütemény tetejére a csokimázat és hagyjuk megdermedni. Ha kész, hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.