Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Zserbó recept

Zserbó
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 60 dkg liszt
    • 30 dkg vaj vagy margarin
    • 6 dkg porcukor
    • 3 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1,2 dl tej
    • csipet só
    • 24 g friss élesztő
    • 3 g sütőpor

    Töltelékhez:

    • 30 dkg kristálycukor
    • 72 dkg darált dió
    • 1 db citrom héja reszelve
    • 2 üveg (2*720 ml) sárgabaracklekvár
    • csokoládé vagy tortabevonó

    Elkészítése:

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 19*32 cm-es magas falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk. A diót, cukrot és citrom héjat összekeverjük egy tálban.

    A tészta összes hozzávalóját egy keverőtálba töltjük (a tojások sárgáit keverjük simára a tejjel, akkor nem lesz darabos), és jó alaposan összegyúrjuk.

    Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és 5 egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük. (Lemértem, 230 grammos volt egy gombóc.) Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és a tepsi méreténél nagyobbra nyújtjuk.

    Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tepsit. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára, amennyire tudjuk. Nagyon vékony lesz a tészta, de sütés közben az élesztőtől meg fognak nőni picit a lapok.

    Megkenjük lekvárral jómódon, majd megszórjuk a diós keverékkel.

    Jöhet a hűtőből a következő tészta, amit akkorára nyújtunk, mint a tepsi mérete és a diós keverékre fektetjük. Lekvár, dió. Addig folytatjuk, míg az utolsó tészta réteget is rásimítjuk a diós keverékre.

    Egy hurkapálcával több helyen teljesen átszúrjuk a zserbó alapunkat a tepsi aljáig.

    Mehet a sütőbe és alsó-felső sütéssel kb. 50 perc alatt készre sütjük.

    Ha megsült, teljesen kihűtjük a zserbót, majd egy késsel körbevágjuk, elválasztjuk a tepsitől és fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára. Így szép lesz a teteje.

    A tetejére vagy olvasztunk 3 tábla étcsokit és azzal kenjük le, vagy tortabevonóval dolgozunk. Akármelyiket is válasszuk, hagyjuk megdermedni a csokit, utána szeleteljük.

    Tipp:

    Bár első ránézésre a lekvár és dió mennyisége soknak tűnhet, nem sok. ;)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá