Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 19*32 cm-es magas falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk. A diót, cukrot és citrom héjat összekeverjük egy tálban.
A tészta összes hozzávalóját egy keverőtálba töltjük (a tojások sárgáit keverjük simára a tejjel, akkor nem lesz darabos), és jó alaposan összegyúrjuk.
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és 5 egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük. (Lemértem, 230 grammos volt egy gombóc.) Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és a tepsi méreténél nagyobbra nyújtjuk.
Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tepsit. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára, amennyire tudjuk. Nagyon vékony lesz a tészta, de sütés közben az élesztőtől meg fognak nőni picit a lapok.
Megkenjük lekvárral jómódon, majd megszórjuk a diós keverékkel.
Jöhet a hűtőből a következő tészta, amit akkorára nyújtunk, mint a tepsi mérete és a diós keverékre fektetjük. Lekvár, dió. Addig folytatjuk, míg az utolsó tészta réteget is rásimítjuk a diós keverékre.
Egy hurkapálcával több helyen teljesen átszúrjuk a zserbó alapunkat a tepsi aljáig.
Mehet a sütőbe és alsó-felső sütéssel kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, teljesen kihűtjük a zserbót, majd egy késsel körbevágjuk, elválasztjuk a tepsitől és fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára. Így szép lesz a teteje.
A tetejére vagy olvasztunk 3 tábla étcsokit és azzal kenjük le, vagy tortabevonóval dolgozunk. Akármelyiket is válasszuk, hagyjuk megdermedni a csokit, utána szeleteljük.
Bár első ránézésre a lekvár és dió mennyisége soknak tűnhet, nem sok. ;)