Zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj vagy margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1,2 dl tej
  • csipet só
  • 24 g friss élesztő
  • 3 g sütőpor

Töltelékhez:

  • 30 dkg kristálycukor
  • 72 dkg darált dió
  • 1 db citrom héja reszelve
  • 2 üveg (2*720 ml) sárgabaracklekvár
  • csokoládé vagy tortabevonó

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 19*32 cm-es magas falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk. A diót, cukrot és citrom héjat összekeverjük egy tálban.

A tészta összes hozzávalóját egy keverőtálba töltjük (a tojások sárgáit keverjük simára a tejjel, akkor nem lesz darabos), és jó alaposan összegyúrjuk.

Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és 5 egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük. (Lemértem, 230 grammos volt egy gombóc.) Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és a tepsi méreténél nagyobbra nyújtjuk.

Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tepsit. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára, amennyire tudjuk. Nagyon vékony lesz a tészta, de sütés közben az élesztőtől meg fognak nőni picit a lapok.

Megkenjük lekvárral jómódon, majd megszórjuk a diós keverékkel.

Jöhet a hűtőből a következő tészta, amit akkorára nyújtunk, mint a tepsi mérete és a diós keverékre fektetjük. Lekvár, dió. Addig folytatjuk, míg az utolsó tészta réteget is rásimítjuk a diós keverékre.

Egy hurkapálcával több helyen teljesen átszúrjuk a zserbó alapunkat a tepsi aljáig.

Mehet a sütőbe és alsó-felső sütéssel kb. 50 perc alatt készre sütjük.

Ha megsült, teljesen kihűtjük a zserbót, majd egy késsel körbevágjuk, elválasztjuk a tepsitől és fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára. Így szép lesz a teteje.

A tetejére vagy olvasztunk 3 tábla étcsokit és azzal kenjük le, vagy tortabevonóval dolgozunk. Akármelyiket is válasszuk, hagyjuk megdermedni a csokit, utána szeleteljük.

Tipp:

Bár első ránézésre a lekvár és dió mennyisége soknak tűnhet, nem sok. ;)