Lusta asszony túrós lepénye recept
Hozzávalók:
- 25 dkg rétesliszt
- 50 dkg tehéntúró
- fél csomag sütőpor
- 10 dkg mazsola (opcionális)
- fél citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 22 dkg porcukor
- 5+5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a citromhéj felével és a 22 dkg cukorral. Ennek a keveréknek a felét 5 dkg vajjal kikent tepsibe szórjuk, hogy egyenletes réteget kapjunk. A túrót burgonyanyomóval áttörjük, és rászórjuk a lisztes alapra, majd meghintjük mazsolával, vanillincukorral és a maradék citromhéjjal.
A maradék liszt-cukor keveréket eloszlatjuk a túró tetején, majd rátördeljük a maradék 5 dkg vajat. A tejet a tojásokkal simára keverjük, és egyenletesen ráöntjük a tetejére.
180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára pirul.
Sztori:
Ez a recept tényleg a lustaság netovábbja! A túrót nem szükséges áttörni, így a sütemény kicsit rusztikusabb, de az íze ettől csak még finomabb lesz. Bevallom, eleinte szkeptikusan álltam hozzá – furcsa volt elképzelni, hogy csak úgy, rétegezve szórjuk a lisztet a tepsibe, majd rátesszük a túrót és ismét lisztet szórunk rá. Nem igazán láttam, hogyan fog ebből egy szeletelhető sütemény születni, még akkor sem, ha a tojásos tejet ráöntöm.
Aztán ahogy rájöttem, a tej és a tojás keveréke szépen beszivárog majd a rétegek közé, és összefogja a tésztát, úgy meggyőztem magam. A végeredmény egy kellemesen omlós, kissé rusztikus süti lett, ami minden kételyemet eloszlatta – egyszerűen nagyszerű!