Lusta asszony túrós lepénye

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 50 dkg tehéntúró
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg mazsola (opcionális)
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 22 dkg porcukor
  • 5+5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 egész tojás

Elkészítése:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a citromhéj felével és a 22 dkg cukorral. Ennek a keveréknek a felét 5 dkg vajjal kikent tepsibe szórjuk, hogy egyenletes réteget kapjunk. A túrót burgonyanyomóval áttörjük, és rászórjuk a lisztes alapra, majd meghintjük mazsolával, vanillincukorral és a maradék citromhéjjal.

A maradék liszt-cukor keveréket eloszlatjuk a túró tetején, majd rátördeljük a maradék 5 dkg vajat. A tejet a tojásokkal simára keverjük, és egyenletesen ráöntjük a tetejére.

180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára pirul.

Sztori:

Ez a recept tényleg a lustaság netovábbja! A túrót nem szükséges áttörni, így a sütemény kicsit rusztikusabb, de az íze ettől csak még finomabb lesz. Bevallom, eleinte szkeptikusan álltam hozzá – furcsa volt elképzelni, hogy csak úgy, rétegezve szórjuk a lisztet a tepsibe, majd rátesszük a túrót és ismét lisztet szórunk rá. Nem igazán láttam, hogyan fog ebből egy szeletelhető sütemény születni, még akkor sem, ha a tojásos tejet ráöntöm.

Aztán ahogy rájöttem, a tej és a tojás keveréke szépen beszivárog majd a rétegek közé, és összefogja a tésztát, úgy meggyőztem magam. A végeredmény egy kellemesen omlós, kissé rusztikus süti lett, ami minden kételyemet eloszlatta – egyszerűen nagyszerű!