Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Töpörtyűs linzer recept

Töpörtyűs linzer
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:

    • 15 dkg zsír
    • 15 dkg töpörtyű nagyon finomra aprítva, darálva
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 12 dkg barna nádcukor
    • 1 tk szódabikarbóna
    • 1 dl tej
    • 60 dkg liszt
    • 1 mk őrölt fahéj
    • 1 mk őrölt zöld kardamommag
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 csomag vaníliás cukor

    Töltelék:

    • 30 dkg csipkebogyólekvár
    • 5 dkg vágott dió

    A tészta kenéséhez:

    • 1 db felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A zsírt és a töpörtyűt összekeverjük.

    Ehhez adjuk az összetevőket, és a dagasztógép táljában kidolgozzuk a tésztát. Könnyű állagúnak kell lennie.

    Ezután kettéosztjuk. 30×30 cm-es lapot nyújtunk belőle. Az alsó tésztára amit kicsit vastagabbra nyújtunk, kenjük a lekvárt,és megszórjuk durvára vágott dióval.

    A másik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele, majd eligazítjuk. Megkenjük tojással és megszórjuk a tetejét is vágott dióval. 160 fokos sütőbe 40 perc alatt megsütjük.

    Melegen nagyon finom!

    Tipp:

    Zwickl Györgyné Midi néni a solymári hagyományőrzés kiemelkedő személyisége. 2009-ben jelent meg receptkönyve, melyben esküvői és vendégváró süteményei mellett hagyományos sváb recepteket is összegyűjtött. Ez a recept is ebből a könyvből való.

    Egy icipicit változtattam rajta, de csak a fűszerezésben és a lekvár ízében változik. Idegenkedtem először, de mondanom sem kell milyen ízletes sütivel volt dolgom, és nem először fogom elkészíteni az is biztos, mert a töpörtyűt amúgy is imádom. Mellesleg inkább van mézes puszedli íze, mint töpörtyű a fűszerezése miatt. Egy szó, mint száz, nagyon finom!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá