Töpörtyűs linzer

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 15 dkg zsír
  • 15 dkg töpörtyű nagyon finomra aprítva, darálva
  • 1 tojás
  • 12 dkg barna nádcukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 dl tej
  • 60 dkg liszt
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt zöld kardamommag
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelék:

  • 30 dkg csipkebogyólekvár
  • 5 dkg vágott dió

A tészta kenéséhez:

  • 1 db felvert tojás

Elkészítése:

A zsírt és a töpörtyűt összekeverjük.

Ehhez adjuk az összetevőket, és a dagasztógép táljában kidolgozzuk a tésztát. Könnyű állagúnak kell lennie.

Ezután kettéosztjuk. 30×30 cm-es lapot nyújtunk belőle. Az alsó tésztára amit kicsit vastagabbra nyújtunk, kenjük a lekvárt,és megszórjuk durvára vágott dióval.

A másik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele, majd eligazítjuk. Megkenjük tojással és megszórjuk a tetejét is vágott dióval. 160 fokos sütőbe 40 perc alatt megsütjük.

Melegen nagyon finom!

Tipp:

Zwickl Györgyné Midi néni a solymári hagyományőrzés kiemelkedő személyisége. 2009-ben jelent meg receptkönyve, melyben esküvői és vendégváró süteményei mellett hagyományos sváb recepteket is összegyűjtött. Ez a recept is ebből a könyvből való.

Egy icipicit változtattam rajta, de csak a fűszerezésben és a lekvár ízében változik. Idegenkedtem először, de mondanom sem kell milyen ízletes sütivel volt dolgom, és nem először fogom elkészíteni az is biztos, mert a töpörtyűt amúgy is imádom. Mellesleg inkább van mézes puszedli íze, mint töpörtyű a fűszerezése miatt. Egy szó, mint száz, nagyon finom!