Hozzávalók:
Töltelék:
A tészta kenéséhez:
Elkészítése:
A zsírt és a töpörtyűt összekeverjük.
Ehhez adjuk az összetevőket, és a dagasztógép táljában kidolgozzuk a tésztát. Könnyű állagúnak kell lennie.
Ezután kettéosztjuk. 30×30 cm-es lapot nyújtunk belőle. Az alsó tésztára amit kicsit vastagabbra nyújtunk, kenjük a lekvárt,és megszórjuk durvára vágott dióval.
A másik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele, majd eligazítjuk. Megkenjük tojással és megszórjuk a tetejét is vágott dióval. 160 fokos sütőbe 40 perc alatt megsütjük.
Melegen nagyon finom!
Zwickl Györgyné Midi néni a solymári hagyományőrzés kiemelkedő személyisége. 2009-ben jelent meg receptkönyve, melyben esküvői és vendégváró süteményei mellett hagyományos sváb recepteket is összegyűjtött. Ez a recept is ebből a könyvből való.
Egy icipicit változtattam rajta, de csak a fűszerezésben és a lekvár ízében változik. Idegenkedtem először, de mondanom sem kell milyen ízletes sütivel volt dolgom, és nem először fogom elkészíteni az is biztos, mert a töpörtyűt amúgy is imádom. Mellesleg inkább van mézes puszedli íze, mint töpörtyű a fűszerezése miatt. Egy szó, mint száz, nagyon finom!