Teljes kiőrlésű karácsonyi fűszeres linzer recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 12 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3 dkg fehérliszt
- 1 közepes méretű FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk vanília őrlemény
- 1 kk őrölt szerecsendió
- 1/2 kk őrölt szegfűszeg
- 1/2 kk őrölt kardamom
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 3 kk negyedannyi ugyanannyi
- 1 kk sütőpor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg diabetikus gyümölcslekvár
Elkészítése:
A száraz alapanyagokat a citrom és a narancs reszelt héjával alaposan elkeverjük, mélyedést készítünk a közepén, hozzáadjuk a kockára vágott vajat és az egy tojást.
Alaposan és gyorsan átgyúrjuk kézzel, amíg egy szép gombócot nem kapunk. Nem szabad, hogy olvadásnak induljon a vaj a kezünk melegétől, ezért ha nincs elég tapasztalatunk, vagy gyorsaságunk, nyugodtan behűthetjük előtte a kimért lisztet, szárazanyagokat is.
A tésztát folpackba vagy tiszta nejlonzacskóba csomagoljuk légmentesen és a hűtőben pihentetjük egy éjszakát.
Másnap nyújtódeszkán átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Szaggatóformával aprósüteményt szaggatunk és 180°C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
Cukormentes, diabetikus lekvárral ragasztjuk össze, majd porédesítővel hintjük.
Tipp:
Ebből a mennyiségből nekem 20 db linzer lett.