Teljes kiőrlésű karácsonyi fűszeres linzer

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 12 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 3 dkg fehérliszt
  • 1 közepes méretű tojás
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk vanília őrlemény
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 1/2 kk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kk őrölt kardamom
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 kk negyedannyi ugyanannyi
  • 1 kk sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg diabetikus gyümölcslekvár

Elkészítése:

A száraz alapanyagokat a citrom és a narancs reszelt héjával alaposan elkeverjük, mélyedést készítünk a közepén, hozzáadjuk a kockára vágott vajat és az egy tojást.

Alaposan és gyorsan átgyúrjuk kézzel, amíg egy szép gombócot nem kapunk. Nem szabad, hogy olvadásnak induljon a vaj a kezünk melegétől, ezért ha nincs elég tapasztalatunk, vagy gyorsaságunk, nyugodtan behűthetjük előtte a kimért lisztet, szárazanyagokat is.

A tésztát folpackba vagy tiszta nejlonzacskóba csomagoljuk légmentesen és a hűtőben pihentetjük egy éjszakát.

Másnap nyújtódeszkán átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Szaggatóformával aprósüteményt szaggatunk és 180°C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.

Cukormentes, diabetikus lekvárral ragasztjuk össze, majd porédesítővel hintjük.

Tipp:

Ebből a mennyiségből nekem 20 db linzer lett.