Bécsi keksz recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Keksz:
- 25 dkg kukoricaliszt
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg sótlan, puha vaj
- 20 dkg porcukor
- néhány csepp vanília kivonat
- 2 nagy FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- annyi tej, hogy habzsából formázható legyen a massza (kb 50-70 ml)
Töltelék:
- nem darabos meggy, ribizli vagy málna lekvár (a lényeg, hogy savanykás legyen)
- 10,5 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín
- 2,5 dkg porcukor
Elkészítése:
Keksz:
A puha vajat kihabosítjuk a pocukorral alaposan, majd hozzáadjuk a tojásokat, vaníliát és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a száraz alapanyagokat: kukoricaliszt, finomliszt és elkezdjük összedolgozni. Közben annyi tejet adunk hozzá apránként, hogy kissé ragacsos masszát kapjunk, amit hazsbákból tudjunk majd formázni.
A tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba szedjük és sütőpapíros tepsire kis kekszeket formázunk a masszából. Nem kell, hogy egymástól távol legyenek a kekszek, mivel nem terülenk.
180 fokos sütőben 10-12 perc alatt világosra sütjük. Akkor jó, ha a felületük világos marad, a talpuk kissé színesedik.
Krém:
A tejszínt majdnem teljesen felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a mascarponét, majd stabil krémmé keverjük.
Összeállítás:
Összeválogatjuk méret szerint melyik kekszek illenek össze. A párok egyik felére lekvárt kenünk (én ezt habzsákkal kiviteleztem), a másik kekszre pedig tejszínes krémet nyomunk szintén habzsákból. A két kekszet óvatosan összenyomjuk és kész is.
A többi kekszet is így töltjük be.
Amíg be nem puhulnak, addig dobozba téve tároljuk.