Bécsi keksz

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Keksz:

  • 25 dkg kukoricaliszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg sótlan, puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • néhány csepp vanília kivonat
  • 2 nagy tojás
  • annyi tej, hogy habzsából formázható legyen a massza (kb 50-70 ml)

Töltelék:

  • nem darabos meggy, ribizli vagy málna lekvár (a lényeg, hogy savanykás legyen)
  • 10,5 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 2,5 dkg porcukor

Elkészítése:

Keksz:

A puha vajat kihabosítjuk a pocukorral alaposan, majd hozzáadjuk a tojásokat, vaníliát és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a száraz alapanyagokat: kukoricaliszt, finomliszt és elkezdjük összedolgozni. Közben annyi tejet adunk hozzá apránként, hogy kissé ragacsos masszát kapjunk, amit hazsbákból tudjunk majd formázni.

A tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba szedjük és sütőpapíros tepsire kis kekszeket formázunk a masszából. Nem kell, hogy egymástól távol legyenek a kekszek, mivel nem terülenk.

180 fokos sütőben 10-12 perc alatt világosra sütjük. Akkor jó, ha a felületük világos marad, a talpuk kissé színesedik.

Krém:

A tejszínt majdnem teljesen felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a mascarponét, majd stabil krémmé keverjük.

Összeállítás:

Összeválogatjuk méret szerint melyik kekszek illenek össze. A párok egyik felére lekvárt kenünk (én ezt habzsákkal kiviteleztem), a másik kekszre pedig tejszínes krémet nyomunk szintén habzsákból. A két kekszet óvatosan összenyomjuk és kész is.

A többi kekszet is így töltjük be.

Amíg be nem puhulnak, addig dobozba téve tároljuk.