Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szilvás-túrós pite recept

Szilvás-túrós pite
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta (22*32 cm-es tepsihez):

    • 30 dkg liszt
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 ek porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 15 dkg vaj
    • 0,5 dl tej
    • 2,5 dkg élesztő
    • csipet só
    • reszelt citromhéj

    Töltelék:

    • 50 dkg túró
    • 1 kg szilva
    • 20 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1/2 cs vaníliás pudingpor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 5 dkg mazsola
    • reszelt citromhéj

    Szóráshoz:

    • 10 dkg darált dió
    • őrölt fahéj
    • 1/2 cs vaníliás pudingpor

    Elkészítése:

    A langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a csipet sót, majd a vajat és az ujjunkkal morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd a tojás sárgákat és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd vegyük ketté a tésztát és formáljuk két gombóccá. Ezután tegyük be a hűtőbe, még a tölteléket elkészítjük.

    A szilvát alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe és távolítsuk el belőle a magot.

    A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral és a mazsolával. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.

    A darált diót keverjük össze a vaníliás pudingporral és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjjal.

    Vegyük ki az egyik tésztagombócot a hűtőből, majd nyújtsuk ki 22*32 cm-es tepsi méretűre. Ezután helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, majd úgy helyezem bele a tepsibe)

    Az előzőleg összekevert diós keveréket egyenletesen szórjuk rá a tésztára, majd kanalazzuk rá a túrós tölteléket, és simítsuk el a tetejét egyenletesen.
    Ezután rakjuk ki a túrós töltelék tetejét a félbevágott szilvaszemekkel. (szorosan egymás mellett legyenek a szilvaszemek)

    A másik tésztagombócot is vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén tepsi méretűre. Ezután helyezzük rá a szilva tetejére úgy, hogy teljesen befedje.
    Egy ecsettel vékonyan kenjük le a tésztát tejjel, majd egy villával sűrűn böködjük meg.

    Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem) A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

    Tálalás előtt szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá