Szilvás-túrós pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Szilvás-túrós pite

Hozzávalók:
Tészta (22*32 cm-es tepsihez):

  • 30 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 1 kg szilva
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1/2 cs vaníliás pudingpor
  • 2 tojásfehérje
  • 5 dkg mazsola
  • reszelt citromhéj

Szóráshoz:

  • 10 dkg darált dió
  • őrölt fahéj
  • 1/2 cs vaníliás pudingpor

Elkészítése:

A langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a csipet sót, majd a vajat és az ujjunkkal morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd a tojás sárgákat és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd vegyük ketté a tésztát és formáljuk két gombóccá. Ezután tegyük be a hűtőbe, még a tölteléket elkészítjük.

A szilvát alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe és távolítsuk el belőle a magot.

A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral és a mazsolával. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.

A darált diót keverjük össze a vaníliás pudingporral és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjjal.

Vegyük ki az egyik tésztagombócot a hűtőből, majd nyújtsuk ki 22*32 cm-es tepsi méretűre. Ezután helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, majd úgy helyezem bele a tepsibe)

Az előzőleg összekevert diós keveréket egyenletesen szórjuk rá a tésztára, majd kanalazzuk rá a túrós tölteléket, és simítsuk el a tetejét egyenletesen.
Ezután rakjuk ki a túrós töltelék tetejét a félbevágott szilvaszemekkel. (szorosan egymás mellett legyenek a szilvaszemek)

A másik tésztagombócot is vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén tepsi méretűre. Ezután helyezzük rá a szilva tetejére úgy, hogy teljesen befedje.
Egy ecsettel vékonyan kenjük le a tésztát tejjel, majd egy villával sűrűn böködjük meg.

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem) A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.