Szekszárdi tál recept
Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
Tésztához:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 25 dkg cukor
- 7 evőkanál napraforgóolaj
- 25 dkg liszt
- 0,5 teáskanál sütőpor
Krémhez:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 0,5 dl rum
- 10 dkg dió (opcionális)
- 10 dkg mazsola
Csokiöntethez:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukor
- 3 dl felvert tejszínhab
- 10 dkg étcsoki
Tálaláshoz:
- ízlés szerint felvert tejszínhab
Elkészítése:
A tésztához a tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az étolaj teljesen elkeveredik a fehérjében.
A lisztben a sütőport elkeverjük, majd apránként a felvert habhoz adjuk, vigyázva arra, hogy a habot ne törjük össze.
A piskótahabot sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb 12-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt kockákra vágjuk.
A krémhez a tojások sárgáját a liszttel és a cukorral elkeverjük, majd a tejjel együtt puding sűrűségűre főzzük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd a krémbe keverjük laza mozdulatokkal. Végül a diót, mazsolát és a rumot is belekeverjük a krémbe.
Elkészítjük a csokiöntetet: a tojások sárgáját a liszttel és a cukorral elkeverjük, majd a tejjel puding sűrűségűre főzzük. A krémhez adjuk az étcsoki darabokat, majd elkeverjük. 4-5 percig hűlni hagyjuk, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.
Összeállítjuk a süteményt: egy nagyobb tál aljára rakunk a csoki öntetből, majd erre rakjuk rá a piskóta tésztát. Rárakjuk a piskótára a krémet, majd még egy réteg piskótát rakunk rá.Az utolsó réteg piskótára ráöntjük a csoki öntetett, majd felvert tejszínhabbal díszítjük.
Tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe rakjuk.
Tipp:
Ez a desszert Szekszárdon és környékén olyan népszerű, mint a somlói galuska az ország minden területén. Sok helyen somlói galuska néven árulják, pedig ez a két desszert elkészítése nagyon sokban különbözik egymástól. Készíthetjük egy nagyobb, vagy több kisebb tálban, ahogyan a cukrászdákban kapható.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »









