Szekszárdi tál recept

Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
Tésztához:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg cukor
- 7 evőkanál napraforgóolaj
- 25 dkg liszt
- 0,5 teáskanál sütőpor
Krémhez:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 0,5 dl rum
- 10 dkg dió (opcionális)
- 10 dkg mazsola
Csokiöntethez:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukor
- 3 dl felvert tejszínhab
- 10 dkg étcsoki
Tálaláshoz:
- ízlés szerint felvert tejszínhab
Elkészítése:
A tésztához a tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az étolaj teljesen elkeveredik a fehérjében.
A lisztben a sütőport elkeverjük, majd apránként a felvert habhoz adjuk, vigyázva arra, hogy a habot ne törjük össze.
A piskótahabot sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb 12-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt kockákra vágjuk.
A krémhez a tojások sárgáját a liszttel és a cukorral elkeverjük, majd a tejjel együtt puding sűrűségűre főzzük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd a krémbe keverjük laza mozdulatokkal. Végül a diót, mazsolát és a rumot is belekeverjük a krémbe.
Elkészítjük a csokiöntetet: a tojások sárgáját a liszttel és a cukorral elkeverjük, majd a tejjel puding sűrűségűre főzzük. A krémhez adjuk az étcsoki darabokat, majd elkeverjük. 4-5 percig hűlni hagyjuk, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.
Összeállítjuk a süteményt: egy nagyobb tál aljára rakunk a csoki öntetből, majd erre rakjuk rá a piskóta tésztát. Rárakjuk a piskótára a krémet, majd még egy réteg piskótát rakunk rá.Az utolsó réteg piskótára ráöntjük a csoki öntetett, majd felvert tejszínhabbal díszítjük.
Tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe rakjuk.
Tipp:
Ez a desszert Szekszárdon és környékén olyan népszerű, mint a somlói galuska az ország minden területén. Sok helyen somlói galuska néven árulják, pedig ez a két desszert elkészítése nagyon sokban különbözik egymástól. Készíthetjük egy nagyobb, vagy több kisebb tálban, ahogyan a cukrászdákban kapható.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »