Szekszárdi tál recept
Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
Tésztához:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 25 dkg cukor
- 7 evőkanál napraforgóolaj
- 25 dkg liszt
- 0,5 teáskanál sütőpor
Krémhez:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 0,5 dl rum
- 10 dkg dió (opcionális)
- 10 dkg mazsola
Csokiöntethez:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukor
- 3 dl felvert tejszínhab
- 10 dkg étcsoki
Tálaláshoz:
- ízlés szerint felvert tejszínhab
Elkészítése:
A tésztához a tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az étolaj teljesen elkeveredik a fehérjében.
A lisztben a sütőport elkeverjük, majd apránként a felvert habhoz adjuk, vigyázva arra, hogy a habot ne törjük össze.
A piskótahabot sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb 12-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt kockákra vágjuk.
A krémhez a tojások sárgáját a liszttel és a cukorral elkeverjük, majd a tejjel együtt puding sűrűségűre főzzük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd a krémbe keverjük laza mozdulatokkal. Végül a diót, mazsolát és a rumot is belekeverjük a krémbe.
Elkészítjük a csokiöntetet: a tojások sárgáját a liszttel és a cukorral elkeverjük, majd a tejjel puding sűrűségűre főzzük. A krémhez adjuk az étcsoki darabokat, majd elkeverjük. 4-5 percig hűlni hagyjuk, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.
Összeállítjuk a süteményt: egy nagyobb tál aljára rakunk a csoki öntetből, majd erre rakjuk rá a piskóta tésztát. Rárakjuk a piskótára a krémet, majd még egy réteg piskótát rakunk rá.Az utolsó réteg piskótára ráöntjük a csoki öntetett, majd felvert tejszínhabbal díszítjük.
Tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe rakjuk.
Tipp:
Ez a desszert Szekszárdon és környékén olyan népszerű, mint a somlói galuska az ország minden területén. Sok helyen somlói galuska néven árulják, pedig ez a két desszert elkészítése nagyon sokban különbözik egymástól. Készíthetjük egy nagyobb, vagy több kisebb tálban, ahogyan a cukrászdákban kapható.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »









