Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Százrétű rétes recept

Százrétű rétes
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Az omlós tésztához:

    • 20 dkg vaj
    • 30 dkg liszt
    • 2 vaníliás cukor
    • 2 evőkanál kristálycukor
    • 1 cs sütőpor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • csipet só
    • tejföl, amennyit a tészta felvesz (2-4 kanál)

    A réteslaphoz:

    • 8 db réteslap

    Töltelékek:

    • 25 dkg darált mák
    • 30 dkg darált dió
    • 1 kg tehéntúró
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 citrom reszelt héja
    • 3 evőkanál búzadara
    • 1,5 kg alma
    • fahéj
    • 2 evőkanál zsemlemorzsa
    • 20 dkg mazsola
    • 4 dl tejföl
    • cukor
    • olaj

    Elkészítése:

    A fenti hozzávalók a közepestől kicsit nagyobb méretű tepsihez elegendő mennyiségek, a réteslap méretét vegyük figyelembe!

    Először az omlós tésztát készítjük el. A szobahőmérsékletű vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral, 2 tojás sárgájával és egy csipet sóval jól összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy omlós tészta állagot kapjunk. Amikor a tészta szépen összeállt, kinyújtjuk és a tepsi aljára helyezzük, és megszurkáljuk.

    Ezután elkezdjük a töltelékek rétegezését.

    Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és ízlés szerint adunk hozzá cukrot és fahéjat. Hozzákeverünk két evőkanál zsemlemorzsát is, majd jól kinyomkodva egyenletesen az omlós tésztára rakjuk. Ezután ráteszünk 3 réteslapot, és megkenjük olajjal.

    Ezután egyenletesen rásimítjuk a cukorral (ízlés szerint cukrozzuk) összekevert darált diót. A diós réteg tetejére egy pici olajat és mártás sűrűségű tejfölt pötyögtetünk, majd 3 réteslapot helyezünk rá. (Ha túl sűrű a tejfölünk, akkor kevés tejjel hígítsuk, és egyenletesen keverjük el, hogy mártás állagú legyen.) Ezt a réteslapot is olajozzuk meg.

    A túrót keverjük össze ízlés szerint cukorral, a citrom reszelt héjával és 4 tojás sárgájával. A legvégén adjuk hozzá a 6 tojásfehérjéből cukorral felvert habot, majd 2 evőkanál búzadarát. A réteslapra kenjünk a túrós krém felét, erre egyenletesen simítsuk rá a cukorral elkevert darált mákot, és fektessük rá az újabb 3 réteslapot, amit az előzőekhez hasonlóan megolajozunk.

    Utoljára a túrós krémet kenjük a réteslapra, melynek a tetejére a tejben vagy cukros vízben áztatott mazsolát szórjuk. Réteslappal zárjuk a túrós, mazsolás réteg tetejét, melyet a szokásos módon megolajozunk. Ezután tegyük előmelegített, 180 fokos sütőbe a tepsinket. Körülbelül 1 óra sütés minimum szükséges. Amikor már a teteje szépen pirulni kezd, nagyjából fél óra múlva, kivesszük és vékonyan megkenjük az 1 egész tojással elkevert 4 dl tejföllel, visszatesszük a sütőbe és szép aranybarnára sütjük 200 fokon. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukorral szórjuk meg a tetejét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá