Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
A réteslaphoz:
Töltelékek:
Elkészítése:
A fenti hozzávalók a közepestől kicsit nagyobb méretű tepsihez elegendő mennyiségek, a réteslap méretét vegyük figyelembe!
Először az omlós tésztát készítjük el. A szobahőmérsékletű vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral, 2 tojás sárgájával és egy csipet sóval jól összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy omlós tészta állagot kapjunk. Amikor a tészta szépen összeállt, kinyújtjuk és a tepsi aljára helyezzük, és megszurkáljuk.
Ezután elkezdjük a töltelékek rétegezését.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és ízlés szerint adunk hozzá cukrot és fahéjat. Hozzákeverünk két evőkanál zsemlemorzsát is, majd jól kinyomkodva egyenletesen az omlós tésztára rakjuk. Ezután ráteszünk 3 réteslapot, és megkenjük olajjal.
Ezután egyenletesen rásimítjuk a cukorral (ízlés szerint cukrozzuk) összekevert darált diót. A diós réteg tetejére egy pici olajat és mártás sűrűségű tejfölt pötyögtetünk, majd 3 réteslapot helyezünk rá. (Ha túl sűrű a tejfölünk, akkor kevés tejjel hígítsuk, és egyenletesen keverjük el, hogy mártás állagú legyen.) Ezt a réteslapot is olajozzuk meg.
A túrót keverjük össze ízlés szerint cukorral, a citrom reszelt héjával és 4 tojás sárgájával. A legvégén adjuk hozzá a 6 tojásfehérjéből cukorral felvert habot, majd 2 evőkanál búzadarát. A réteslapra kenjünk a túrós krém felét, erre egyenletesen simítsuk rá a cukorral elkevert darált mákot, és fektessük rá az újabb 3 réteslapot, amit az előzőekhez hasonlóan megolajozunk.
Utoljára a túrós krémet kenjük a réteslapra, melynek a tetejére a tejben vagy cukros vízben áztatott mazsolát szórjuk. Réteslappal zárjuk a túrós, mazsolás réteg tetejét, melyet a szokásos módon megolajozunk. Ezután tegyük előmelegített, 180 fokos sütőbe a tepsinket. Körülbelül 1 óra sütés minimum szükséges. Amikor már a teteje szépen pirulni kezd, nagyjából fél óra múlva, kivesszük és vékonyan megkenjük az 1 egész tojással elkevert 4 dl tejföllel, visszatesszük a sütőbe és szép aranybarnára sütjük 200 fokon. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukorral szórjuk meg a tetejét.