Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Stollen recept

Stollen
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 20 dkg vaj
    • 10 dkg porcukor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 2 dl tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2,5 dkg élesztő
    • 3 ml rum
    • 17 dkg kandírozott, aszalt gyümölcs
    • 15 dkg mazsola
    • 8 dkg mandula
    • 1 narancs reszelt héja
    • 1 citrom reszelt héja
    • csipet só
    • negyed kiskanál őrölt szerecsendió
    • fél kiskanál őrölt fahéj
    • fél kiskanál őrölt szegfűszeg
    • 7,5 dkg vaj és 7,5 dkg porcukor a díszítéshez

    Elkészítése:

    A mazsolát rumba áztatjuk és a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát apróra vágjuk.

    A langyos tejet elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót. A vajat felolvasztjuk, de ne legyen forró! A liszthez hozzáadjuk a fűszereket, a tojást, a vajat és a felfuttatott élesztőt, a narancs és citrom héját, majd az alaposan lecsepegtetett mazsolát és kandírozott gyümölcsöket, mandulát. Alaposan összedolgozzuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

    A sütőt 175 fokra előmelegítjük és a tepsit sütőpapírral béleljük. A tésztát átgyúrjuk, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején. Beletesszük a tepsibe és 15 percig pihentetjük.

    55-60 perc alatt készre sütjük. A még forró süti tetejét olvasztott vajjal megkenjük és alaposan megszórjuk porcukorral.

    majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 C-os sütőben. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk.

    Tipp:

    Tettem bele még kandírozott narancs és citrom héjat, birsalma sajtot.


    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá