Stollen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 ml rum
  • 17 dkg kandírozott, aszalt gyümölcs
  • 15 dkg mazsola
  • 8 dkg mandula
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • negyed kiskanál őrölt szerecsendió
  • fél kiskanál őrölt fahéj
  • fél kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 7,5 dkg vaj és 7,5 dkg porcukor a díszítéshez

Elkészítése:

A mazsolát rumba áztatjuk és a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát apróra vágjuk.

A langyos tejet elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót. A vajat felolvasztjuk, de ne legyen forró! A liszthez hozzáadjuk a fűszereket, a tojást, a vajat és a felfuttatott élesztőt, a narancs és citrom héját, majd az alaposan lecsepegtetett mazsolát és kandírozott gyümölcsöket, mandulát. Alaposan összedolgozzuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

A sütőt 175 fokra előmelegítjük és a tepsit sütőpapírral béleljük. A tésztát átgyúrjuk, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején. Beletesszük a tepsibe és 15 percig pihentetjük.

55-60 perc alatt készre sütjük. A még forró süti tetejét olvasztott vajjal megkenjük és alaposan megszórjuk porcukorral.

majd a sütőlemezre tesszük, és 15 percen át kelesztjük. Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített 175 C-os sütőben. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, és vastagon leporcukrozzuk.

Tipp:

Tettem bele még kandírozott narancs és citrom héjat, birsalma sajtot.