Sós karamellás keksz recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 280 g finomliszt
- 30 g cukrozatlan kakaópor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Karamellhez:
- 80 g cukor
- 120 ml tejszín
- só (ízlés szerint)
Díszítéshez:
- fehér csokoládé
Elkészítése:
Sós karamell:
A cukrot egy vastagabb aljú edényben közepes hőmérsékleten karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és teljesen feloldjuk benne a karamellt. Vigyázzunk, mert mikor hozzáöntjük, akkor habzani és sisteregni fog!
Néhány perc forralás után elzárjuk alatta a lángot és levesszük a tűzhelyről. Hozzáadunk egy nagy csipet sót és jó alaposan elkeverjük, majd megkóstoljuk. Ha nem érezzük kellően sósnak, akkor adjunk még hozzá. Folytassuk addig a műveletet, amíg elérjük a számunkra megfelelő ízvilágot.
Amikor elkészül a sós karamell, akkor tegyük félre és hűtsük ki.
Tészta:
A lisztet, porcukrot és a kakaóport morzsoljuk össze a vajjal, majd adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze gyors mozdulatokkal. Csomagoljuk be és 1 órára tegyük hűtőbe.
2-3 adagban nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra enyhén lisztezett felületen és tetszés szerinti linzer kiszúróval szaggassuk ki, majd tegyük sütőpapíros tepsire. A leeső részeket gyúrjuk össze, majd nyújtsuk újra és szaggassuk ki.
170 fokos sütőben kb 8 perc alatt süssük meg.
A kisült lyukas sütiket töltés előtt díszíthetjük olvasztott fehér csokoládéval ha szeretnénk. Ízlés szerint locsoljuk meg vékony vonalakban, majd hagyjuk megdermedni.
Összeállítás:
A kihűlt karamellt kanalazzuk a teli tésztákra, majd tegyünk rá egy lyukasat. Pár óra állás után kellően át fognak puhulni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 gyümölcsös finomság, amit 30 perc alatt elkészíthetsz
Gyors, látványos, gyümölcsös – ezek a desszertek minden alkalomra tökéletes
Tovább olvasom »
Tészta, csirke, tejszín – 12 villámgyors vacsi ötlet amit imádni fogsz
Ha szereted a paradicsomos, bazsalikomos, tejszínes vagy sajtos ételeket, a
Tovább olvasom »
Könnyű, krémes, gyümölcsös: 10 pohárdesszert hőség idejére
Amikor tombol a hőség, a nehéz, forró sütemények helyett inkább valami hűsí
Tovább olvasom »
Meggy, cseresznye, ribizli – 14 nyári süti, amiért sorban állnak
Ha nyár, akkor meggy, cseresznye és ribizli – ezek a gyümölcsök igazi sztár
Tovább olvasom »
Szezon kedvence: cukkinis receptek minden mennyiségben
A cukkini igazi jolly joker a konyhában: könnyű, semleges ízű, mégis renget
Tovább olvasom »
9 szupergyors recept, amit nyáron bármikor összedobhatsz vacsorára
Nyáron senki sem szeret órákat a konyhában tölteni, de a finom falatokról i
Tovább olvasom »