Sós karamellás keksz recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 280 g finomliszt
- 30 g cukrozatlan kakaópor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Karamellhez:
- 80 g cukor
- 120 ml tejszín
- só (ízlés szerint)
Díszítéshez:
- fehér csokoládé
Elkészítése:
Sós karamell:
A cukrot egy vastagabb aljú edényben közepes hőmérsékleten karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és teljesen feloldjuk benne a karamellt. Vigyázzunk, mert mikor hozzáöntjük, akkor habzani és sisteregni fog!
Néhány perc forralás után elzárjuk alatta a lángot és levesszük a tűzhelyről. Hozzáadunk egy nagy csipet sót és jó alaposan elkeverjük, majd megkóstoljuk. Ha nem érezzük kellően sósnak, akkor adjunk még hozzá. Folytassuk addig a műveletet, amíg elérjük a számunkra megfelelő ízvilágot.
Amikor elkészül a sós karamell, akkor tegyük félre és hűtsük ki.
Tészta:
A lisztet, porcukrot és a kakaóport morzsoljuk össze a vajjal, majd adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze gyors mozdulatokkal. Csomagoljuk be és 1 órára tegyük hűtőbe.
2-3 adagban nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra enyhén lisztezett felületen és tetszés szerinti linzer kiszúróval szaggassuk ki, majd tegyük sütőpapíros tepsire. A leeső részeket gyúrjuk össze, majd nyújtsuk újra és szaggassuk ki.
170 fokos sütőben kb 8 perc alatt süssük meg.
A kisült lyukas sütiket töltés előtt díszíthetjük olvasztott fehér csokoládéval ha szeretnénk. Ízlés szerint locsoljuk meg vékony vonalakban, majd hagyjuk megdermedni.
Összeállítás:
A kihűlt karamellt kanalazzuk a teli tésztákra, majd tegyünk rá egy lyukasat. Pár óra állás után kellően át fognak puhulni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »









