Hozzávalók:
Tésztához:
Karamellhez:
Díszítéshez:
Elkészítése:
A cukrot egy vastagabb aljú edényben közepes hőmérsékleten karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és teljesen feloldjuk benne a karamellt. Vigyázzunk, mert mikor hozzáöntjük, akkor habzani és sisteregni fog!
Néhány perc forralás után elzárjuk alatta a lángot és levesszük a tűzhelyről. Hozzáadunk egy nagy csipet sót és jó alaposan elkeverjük, majd megkóstoljuk. Ha nem érezzük kellően sósnak, akkor adjunk még hozzá. Folytassuk addig a műveletet, amíg elérjük a számunkra megfelelő ízvilágot.
Amikor elkészül a sós karamell, akkor tegyük félre és hűtsük ki.
A lisztet, porcukrot és a kakaóport morzsoljuk össze a vajjal, majd adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze gyors mozdulatokkal. Csomagoljuk be és 1 órára tegyük hűtőbe.
2-3 adagban nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra enyhén lisztezett felületen és tetszés szerinti linzer kiszúróval szaggassuk ki, majd tegyük sütőpapíros tepsire. A leeső részeket gyúrjuk össze, majd nyújtsuk újra és szaggassuk ki.
170 fokos sütőben kb 8 perc alatt süssük meg.
A kisült lyukas sütiket töltés előtt díszíthetjük olvasztott fehér csokoládéval ha szeretnénk. Ízlés szerint locsoljuk meg vékony vonalakban, majd hagyjuk megdermedni.
A kihűlt karamellt kanalazzuk a teli tésztákra, majd tegyünk rá egy lyukasat. Pár óra állás után kellően át fognak puhulni.