Sós karamellás keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 280 g finomliszt
  • 30 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 tojás

Karamellhez:

  • 80 g cukor
  • 120 ml tejszín
  • só (ízlés szerint)

Díszítéshez:

  • fehér csokoládé

Elkészítése:

Sós karamell:

A cukrot egy vastagabb aljú edényben közepes hőmérsékleten karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és teljesen feloldjuk benne a karamellt. Vigyázzunk, mert mikor hozzáöntjük, akkor habzani és sisteregni fog!

Néhány perc forralás után elzárjuk alatta a lángot és levesszük a tűzhelyről. Hozzáadunk egy nagy csipet sót és jó alaposan elkeverjük, majd megkóstoljuk. Ha nem érezzük kellően sósnak, akkor adjunk még hozzá. Folytassuk addig a műveletet, amíg elérjük a számunkra megfelelő ízvilágot.

Amikor elkészül a sós karamell, akkor tegyük félre és hűtsük ki.

Tészta:

A lisztet, porcukrot és a kakaóport morzsoljuk össze a vajjal, majd adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze gyors mozdulatokkal. Csomagoljuk be és 1 órára tegyük hűtőbe.

2-3 adagban nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra enyhén lisztezett felületen és tetszés szerinti linzer kiszúróval szaggassuk ki, majd tegyük sütőpapíros tepsire. A leeső részeket gyúrjuk össze, majd nyújtsuk újra és szaggassuk ki.

170 fokos sütőben kb 8 perc alatt süssük meg.

A kisült lyukas sütiket töltés előtt díszíthetjük olvasztott fehér csokoládéval ha szeretnénk. Ízlés szerint locsoljuk meg vékony vonalakban, majd hagyjuk megdermedni.

Összeállítás:

A kihűlt karamellt kanalazzuk a teli tésztákra, majd tegyünk rá egy lyukasat. Pár óra állás után kellően át fognak puhulni.