Somlói kocka recept
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A kakaós részhez:
- 1 evőkanál kakaópor
A töltelékhez:
- 4 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg cukor
- 4 dl habtejszín
- 2 dkg zselatin
- 1 evőkanál mazsola
- vagy ennek hiányában vörös áfonya
- 1-2 evőkanál dió
- 8 dkg kandírozott narancshéjkocka
Az öntethez:
- 1 csomag hidegen készült csokoládéöntet
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük a konyhai robotgép habverőjével, nem szükséges külön keverni a fehérjét. (Akinek ez nincs, az külön-külön verje fel a fele cukorral)
A tojásokat és végül óvatosan a lisztet, és az étkezési keményítőt hozzászitáljuk és beleforgatjuk a tojáshabba. A tészta harmadát másik tálban a kakaóporral elkeverjük.
A sárga piskótából 30×20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben egy piskótalapot sütünk, majd ha kihűlt, két részre vágjuk. A kakaós részből fél tepsi méretű lapot sütünk, így lesz meg a három lapunk. (Érelem szerűen a fehér lapot ketté vágjuk)
A töltelékhez a tejből, a cukorból és pudingporból pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A zselatint hozzáadjuk és még melegen csomómentesre kikeverjük. Ezután fellazítjuk a felvert tejszínhabbal, hagyjuk teljesen hűlni mindaddig, míg megfelelően kenhetővé nem válik. A mazsolát, és a narancshéjat is hozzáadjuk.
A piskótalapot a krémmel egymásra rétegezzük. (A középső részbe kerül a kakaós lap). Kívülről is megkenjük a tetejét és a pirított dióval megszórjuk. 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
Az öntethez a 4dl tejet a öntetporral sűrű krémmé keverjük. Ezzel tálaljuk a később kockákra szeletelt süteményt.