Somlói kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A kakaós részhez:

  • 1 evőkanál kakaópor

A töltelékhez:

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 2 dkg zselatin
  • 1 evőkanál mazsola
  • vagy ennek hiányában vörös áfonya
  • 1-2 evőkanál dió
  • 8 dkg kandírozott narancshéjkocka

Az öntethez:

  • 1 csomag hidegen készült csokoládéöntet

Elkészítése:

A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük a konyhai robotgép habverőjével, nem szükséges külön keverni a fehérjét. (Akinek ez nincs, az külön-külön verje fel a fele cukorral)

A tojásokat és végül óvatosan a lisztet, és az étkezési keményítőt hozzászitáljuk és beleforgatjuk a tojáshabba. A tészta harmadát másik tálban a kakaóporral elkeverjük.

A sárga piskótából 30×20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben egy piskótalapot sütünk, majd ha kihűlt, két részre vágjuk. A kakaós részből fél tepsi méretű lapot sütünk, így lesz meg a három lapunk. (Érelem szerűen a fehér lapot ketté vágjuk)

A töltelékhez a tejből, a cukorból és pudingporból pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A zselatint hozzáadjuk és még melegen csomómentesre kikeverjük. Ezután fellazítjuk a felvert tejszínhabbal, hagyjuk teljesen hűlni mindaddig, míg megfelelően kenhetővé nem válik. A mazsolát, és a narancshéjat is hozzáadjuk.

A piskótalapot a krémmel egymásra rétegezzük. (A középső részbe kerül a kakaós lap). Kívülről is megkenjük a tetejét és a pirított dióval megszórjuk. 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni.

Az öntethez a 4dl tejet a öntetporral sűrű krémmé keverjük. Ezzel tálaljuk a később kockákra szeletelt süteményt.