Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Somlói galuska recept

Somlói galuska
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    A piskótákhoz (egyenként):

    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 80 g kristálycukor
    • 80 g liszt
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • vaj
    • 10 g kakaó

    Az alapöntethez:

    • 100 g kristálycukor
    • 1 dl víz
    • 1/2 dl rum
    • 1/4 rúd vanília
    • 1 narancs reszelt héja

     

    A csokikrémhez

    • 3 dl tej
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 20 g liszt
    • 50 g csoki
    • 7,5 g zselatin

     

    A töltelékhez:

    • 50 g dióbél
    • 30 g baracklekvár
    • 1 kk kakaó
    • 40 g mazsola

     

    A csokoládéöntethez:

    • 100 g étcsokoládé
    • 150 g cukor
    • 1 dl víz
    • 1/2 dl rum

    Továbbá:

    • 2,5 dl tejszínből hab

    Elkészítése:

    Kétféle piskótát készítünk: simát, és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral.

    A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a csokoládéshoz a kakaót, és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a cukros tojássárgájába a lisztet, majd a tojáshabot. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon, 160-180 fokon készre sütjük.

    Az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük.

    A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük.

    A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.

    Tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a csokikrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval.

    Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele, megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

    Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá