Somlói galuska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A piskótákhoz (egyenként):

  • 2 db tojás
  • 80 g kristálycukor
  • 80 g liszt
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • vaj
  • 10 g kakaó

Az alapöntethez:

  • 100 g kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 1/2 dl rum
  • 1/4 rúd vanília
  • 1 narancs reszelt héja

 

A csokikrémhez

  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 20 g liszt
  • 50 g csoki
  • 7,5 g zselatin

 

A töltelékhez:

  • 50 g dióbél
  • 30 g baracklekvár
  • 1 kk kakaó
  • 40 g mazsola

 

A csokoládéöntethez:

  • 100 g étcsokoládé
  • 150 g cukor
  • 1 dl víz
  • 1/2 dl rum

Továbbá:

  • 2,5 dl tejszínből hab

Elkészítése:

Kétféle piskótát készítünk: simát, és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral.

A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a csokoládéshoz a kakaót, és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a cukros tojássárgájába a lisztet, majd a tojáshabot. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon, 160-180 fokon készre sütjük.

Az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük.

A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük.

A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.

Tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a csokikrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval.

Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele, megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.