Hozzávalók:
A piskótákhoz (egyenként):
Az alapöntethez:
A csokikrémhez
A töltelékhez:
A csokoládéöntethez:
Továbbá:
Elkészítése:
Kétféle piskótát készítünk: simát, és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral.
A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a csokoládéshoz a kakaót, és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a cukros tojássárgájába a lisztet, majd a tojáshabot. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon, 160-180 fokon készre sütjük.
Az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük.
A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük.
A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.
Tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a csokikrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval.
Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele, megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.