Rumos töltött puszedli recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg átszitált liszt
- 8 dkg barnacukor
- 20 dkg méz
- 3 db nagy vagy 4 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek víz
- 5 ek napraforgó olaj
- 1 púpos tk szódabikarbóna
- 1 púpos ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kk só
Töltelékhez:
- 10 db aszalt szilva
- 1 púpos ek mazsola
- 2 ek kandírozott narancs vagy bármilyen aszalvány ízlés szerint
- 2 dl sütőrum
Bevonathoz:
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 20 dkg porcukor
- ízlés szerint díszítő cukorkák
- 2 tábla (20 dkg) ét tortabevonó
- 2 ek étolaj
- tortadara
Elkészítése:
Az aszalványokat és a kandírozott narancshéjakat a mazsola kivételével előző nap apró darabokra vágjuk és egy dobozba téve ráöntjük a rumot és jól összekeverjük, majd lezárjuk és hűvös helyen tárolva másnapig (néha rákeverve egyet) hagyjuk, hogy a gyümölcsök magukba szívják a rumot!
A tojásokat egy csipet sóval, a mézzel, barna cukorral, vízzel és az olajjal, jó habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónával és a mézes fűszerkeverékkel összekevert liszthez és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (egy lágyabb masszát kapunk, ha túl ragacsos, utána lisztezünk), majd a tésztagombócot folpackba csomagolva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük pihentetni.
Az aszalványokat szűrőbe öntjük és néha rákeverve legalább 1 órán át hagyjuk, hogy a maradék rum kicsepegjen belőle!
A tésztát a hűtőből kivéve egy késsel diónyi darabokra vágjuk, (ha ragad, nyugodtan lehet lisztezni) és diónyi golyókat formálunk, amiket kilapítunk, és közepükbe teszünk 1-1 kis kanál tölteléket, majd mint a szilvás gombócot becsomagoljuk és a tenyerünkben újra golyókká formázzuk
Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük a puszedlikat, 2 ujjnyi távolságra egymástól. Ezután minden golyót kicsit ellapítunk.
190 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) 10 percig sütjük, majd kihűtjük. Vigyázat, hirtelen barnul, figyelni kell!
Közben a tojásfehérjékből és a porcukorból habverő segítségével elkészítjük a cukormázat. Addig verjük, amíg az állaga már nem változik, szép sima és épp csak folyós massza lesz belőle!
A forró puszedlik tetejét fogvájó vagy villa segítségével belemártjuk a cukormázba és rácsra tesszük. 1 percen belül amíg folyós a teteje, rászórjuk a díszítő cukorkákat.
A másik felét miután kissé kihűltek, gőz felett olvasztott és az olajjal kikevert étcsokiba mártjuk és azokat is rácsra tesszük, majd ízlés szerint díszíthetjük a tetejét.
Másnapig hagyjuk megszilárdulni. Száraz, hűvös helyen dobozban lezárva és tárolva sokáig eláll.
Kellemes karácsonyi ünnepeket és jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »