Rumos töltött puszedli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg átszitált liszt
- 8 dkg barnacukor
- 20 dkg méz
- 3 db nagy vagy 4 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 3 ek víz
- 5 ek napraforgó olaj
- 1 púpos tk szódabikarbóna
- 1 púpos ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kk só
Töltelékhez:
- 10 db aszalt szilva
- 1 púpos ek mazsola
- 2 ek kandírozott narancs vagy bármilyen aszalvány ízlés szerint
- 2 dl sütőrum
Bevonathoz:
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - 20 dkg porcukor
- ízlés szerint díszítő cukorkák
- 2 tábla (20 dkg) ét tortabevonó
- 2 ek étolaj
- tortadara
Elkészítése:
Az aszalványokat és a kandírozott narancshéjakat a mazsola kivételével előző nap apró darabokra vágjuk és egy dobozba téve ráöntjük a rumot és jól összekeverjük, majd lezárjuk és hűvös helyen tárolva másnapig (néha rákeverve egyet) hagyjuk, hogy a gyümölcsök magukba szívják a rumot!
A tojásokat egy csipet sóval, a mézzel, barna cukorral, vízzel és az olajjal, jó habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónával és a mézes fűszerkeverékkel összekevert liszthez és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (egy lágyabb masszát kapunk, ha túl ragacsos, utána lisztezünk), majd a tésztagombócot folpackba csomagolva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük pihentetni.
Az aszalványokat szűrőbe öntjük és néha rákeverve legalább 1 órán át hagyjuk, hogy a maradék rum kicsepegjen belőle!
A tésztát a hűtőből kivéve egy késsel diónyi darabokra vágjuk, (ha ragad, nyugodtan lehet lisztezni) és diónyi golyókat formálunk, amiket kilapítunk, és közepükbe teszünk 1-1 kis kanál tölteléket, majd mint a szilvás gombócot becsomagoljuk és a tenyerünkben újra golyókká formázzuk
Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük a puszedlikat, 2 ujjnyi távolságra egymástól. Ezután minden golyót kicsit ellapítunk.
190 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) 10 percig sütjük, majd kihűtjük. Vigyázat, hirtelen barnul, figyelni kell!
Közben a tojásfehérjékből és a porcukorból habverő segítségével elkészítjük a cukormázat. Addig verjük, amíg az állaga már nem változik, szép sima és épp csak folyós massza lesz belőle!
A forró puszedlik tetejét fogvájó vagy villa segítségével belemártjuk a cukormázba és rácsra tesszük. 1 percen belül amíg folyós a teteje, rászórjuk a díszítő cukorkákat.
A másik felét miután kissé kihűltek, gőz felett olvasztott és az olajjal kikevert étcsokiba mártjuk és azokat is rácsra tesszük, majd ízlés szerint díszíthetjük a tetejét.
Másnapig hagyjuk megszilárdulni. Száraz, hűvös helyen dobozban lezárva és tárolva sokáig eláll.
Kellemes karácsonyi ünnepeket és jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









